Кифле и кифлице можете да правите у слаткој или сланој варијанти, све зависи од вашег укуса. Оно што је битно јесте да лепо умесите тесто како би кифле биле мекане. Предлажемо вам да испробате и овај рецепт за кифле пуњене воћем, а ако испратите све кораке, гарантовано ће вам успети. 

Фото: Принтскрин Инстаграм cookistwow

 

 

Састојци:

  • 50 мл топле воде
  • 9 г сувог квасца
  • 1 кашика + 70 г шећера
  • 250 мл топлог млека
  • 70 г путера
  • 650 г брашна
  • 3 јајета
  • 60 г киселе павлаке
  • 1 кашичица соли
  • 20 мл уља
  • смокве или неко друго воће по избору

За премазивање:

  • 1 жуманце
  • 1 кашика млека

 

Рецепт за кифле пуњене воћем:

Корак 1

Умесите тесто:

Помешајте топлу воду, квасац и једну равну кашику шећера, па добро сједините. Оставите неких 10 минута да се квасац активира. За то време истопите путер у топлом млеку, па додајте 100 г просејаног брашна и промешајте. У другој посуди умутите јаја, па додајте 70 г шећера и киселу павлаку и све добро сједините. У смесу са јајима додајте актвирани квасац и промешајте, па додајте охлађену смесу са брашно и сједините. Затим додајте преостало просејано брашно (550 г) и со и умесите тесто. На крају сипајте уље, још мало месите и покријте тесто провидном фолијом, па оставите да надође сат времена. 

Фото: Принтскрин Инстаграм cookistwow

 

 

Корак 2

Обликујте тесто

Поделите тесто на 9 једнаких делова и обликујте лоптице. Затим их покријте и оставите да одстоје неких 10 минута. Лоптицу од теста мало прсти и оклагијом развуците у танак круг, па на средину ставите очишћену смокву. Подигните крајеве и онда и спојите (као калцону да правите). Прстима лепо затворите. На исти начин обликујте кифле од свих лоптица од теста.

Напомена: Уместо смокви, можете да користите било које друго воће, само га претходно очистите. 

Корак 3

Пеците кифле 

Поређајте кифле на плех обложен пек папиром, па покријте и оставите да одстоје још 15 минута. Умутите жуманце са млеком, па премажите кифле и засеците сваку ножем. Направите 3 реза на кифли. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 20 минута.