Кифле и кифлице можете да правите у слаткој или сланој варијанти, све зависи од вашег укуса. Оно што је битно јесте да лепо умесите тесто како би кифле биле мекане. Предлажемо вам да испробате и овај рецепт за кифле пуњене воћем, а ако испратите све кораке, гарантовано ће вам успети.
Састојци:
- 50 мл топле воде
- 9 г сувог квасца
- 1 кашика + 70 г шећера
- 250 мл топлог млека
- 70 г путера
- 650 г брашна
- 3 јајета
- 60 г киселе павлаке
- 1 кашичица соли
- 20 мл уља
- смокве или неко друго воће по избору
За премазивање:
- 1 жуманце
- 1 кашика млека
Рецепт за кифле пуњене воћем:
Корак 1
Умесите тесто:
Помешајте топлу воду, квасац и једну равну кашику шећера, па добро сједините. Оставите неких 10 минута да се квасац активира. За то време истопите путер у топлом млеку, па додајте 100 г просејаног брашна и промешајте. У другој посуди умутите јаја, па додајте 70 г шећера и киселу павлаку и све добро сједините. У смесу са јајима додајте актвирани квасац и промешајте, па додајте охлађену смесу са брашно и сједините. Затим додајте преостало просејано брашно (550 г) и со и умесите тесто. На крају сипајте уље, још мало месите и покријте тесто провидном фолијом, па оставите да надође сат времена.
Корак 2
Обликујте тесто
Поделите тесто на 9 једнаких делова и обликујте лоптице. Затим их покријте и оставите да одстоје неких 10 минута. Лоптицу од теста мало прсти и оклагијом развуците у танак круг, па на средину ставите очишћену смокву. Подигните крајеве и онда и спојите (као калцону да правите). Прстима лепо затворите. На исти начин обликујте кифле од свих лоптица од теста.
Напомена: Уместо смокви, можете да користите било које друго воће, само га претходно очистите.
Корак 3
Пеците кифле
Поређајте кифле на плех обложен пек папиром, па покријте и оставите да одстоје још 15 минута. Умутите жуманце са млеком, па премажите кифле и засеците сваку ножем. Направите 3 реза на кифли. Пеците у загрејаној рерни на 180°Ц око 20 минута.