Руски опозиционар Алексеј Наваљни умро је у затвору, саопштило је Регионално одељење катзнено поправне службе.

Отац Алексеја Наваљног био је официр Совјетске армије, а мајка економиста. Наваљни је одрастао у разним гарнизонским градовима у околини Москве, али је лета проводио са баком по оцу на селу близу Чернобиља, Украјина. Након експлозије у нуклеарној електрани Чернобиљ у априлу 1986. године, Наваљнијеви рођаци су евакуисани из тог подручја, али не пре него што су били сведоци покушаја совјетских власти да прикрију катастрофу.

Политички ангажман

Године 2004. основао је грађански покрет Одбор за заштиту Московљана, грађански покрет противника корупције и кршења права грађана. Годину након тога подржао је Омладински покрет ДА! и био координатор пројекта Полиција с људима. Године 2006. координирао је пројектом Политичке расправе, био главни уредник програма ТВЦ, модератор дебата Гајдар-Багиров и Кононенко-Латинина, о којим су руске новине касније и писале.

Фото: Танјуг/АП

 

Дана 23. јуна 2007. постао је суоснивач покрета Народ. Годину након тога је основао јавну организацију Унија мањинских дионичара која се бави заштитом права приватних улагача и која ради на проблему повећања транспарентности трошкова монопола. Године 2009. био је саветник гувернера регије Киров, бившег вође Савеза десних снага, Никите Белихог.

Неслагање са Путиновим режимом

Наваљни је популаризирао интернет-мим "странка лопова и варалица" упућен Путиновој партији. Ову је фразу први пут изговорио 2. фебруара 2011. у етеру радио-станице Финам ФМ. Убрзо након тога, адвокат Схота Горгаџе написао је на свом блогу да су неки увређени чланови странке спремни на тужбу, те да им је он спреман помоћи у томе.

Као одговор на то, Наваљни је 15. фебруара објавио анкету на свом блогу, где је читаоцима поставио питање "Да ли је Уједињена Русија странка лопова и превараната?". У истраживању је учествовало готово 40 хиљада људи, а 96,6% њих одговорило је позитивно.

Фото: Танјуг/АП

 

Председнички избори 2018. 

Средином децембра 2016. Наваљни је објавио да планира да учествовује на руским председничким изборима 2018, те је убрзо након тога објавио програм и почео окупљати присталице.

Путем интернета је организовао скупљање потписа за његову номинацију, те је истовремено регрутовао волонтере за рад у његовом тиму. Средства је прикупљао преко crowdfundinga.

Фото: Танјуг/АП

 

Непозната особа му је 27. априла у Москви бацила каустичну соду у лице, услед чега је Наваљни задобио хемијску опекотину код десног ока с делимичним губитком вида. Након десетак дана је оперисан у Барселони.

Дана 30. априла РЕН ТВ објавио је видео напада, али услед недостатка доказа и неусешне идентификације починиоца нико није одговарао.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: