Исидора Пелусиот је један од најученијих људи свог доба. Сматра се заштитником оних који живе од писане речи.

Рођен је у Египту у угледној и богатој александријској породици. Предање каже да је био један од најобразованијих људи оног доба, али да је решио да се одрекне богатства и славе и живот посвети духовним вредностима и љубави према Христу.

Убрзо се прочуо као велики бранилац и тумач православне вере, па су код њега долазили многи, чак и други мудраци и свети људи како би им тумачио Свето писмо. Према тврдњама историчара Никифора Свети Исидор је написао преко десет хиљада писама разним лицима, у којима је једне укоревао, друге саветовао, треће тешио, четврте поучавао.

Цео живот је провео тако, славећи Христа и пишући у његову славу. Поживео је дуго и умро у дубокој старости око 436. године.

Преподобни Исидор Пелусиот данас се сматра заштитником писаца, књижевника и свих оних који живе од писане речи.

Његове поуке могу да помогну овим људима не само на пословном пољу него и, што је много важније, духовном развоју. Прво и основно правило за Исидора: “Прво творити, па онда учити, по примеру Господа Исуса.”

Тропар

У теби се, оче, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следио Христа. Делима си учио презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Свети Исидоре, радује се дух твој.