Ретко коме се допада фотографија из личног документа. Често пожелимо да се мало осмехнемо, али приликом фотографисања добијемо смернице да будемо озбиљни и да скинемо наочаре, уколико их носимо. Многима то смета, а заправо се ради о правилу које ова процедура захтева. Када се фотографишете, ваше лице је очитано и премерено, а као такво уписано је у биометријски чип који садржи пасош или лична карта.

Реч је о "математици вашег лица" која је израчунала размак између два ока, размак од врха носа до браде, висину носа и слично. Сигурно вам се некада десило да вам запослени траже да подигнете главу приликом фотографисања. Уз помоћ тог јединственог алгоритма, ваше лице је препознатиљиво на свим скенерима у свету. Ношење наочара, осмех или намигивање смањују ефикасност коришћеног алгоритма.

Многи аеродроми широм света поседују тзв. електронске капије кроз које путници пролазе. Тада путник треба да погледа у камеру која скенира лице и аутоматски упоређује са биометријским подацима у вашем пасошу. Уколико се нека од "мера" не поклопи, може да настане проблем, јер ниједна држава неће да пусти путника који путује под лажним идентитетом.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".