Четири полицајца су повређена, а причињена је и велика материјална штетау сукобима између присталица и противника еритрејске ауторитарне власти у Хагу.

Каменице и пиротехничка средства бачени су на полицију и хитну помоћ док су се супротстављене групе сукобиле у граду. Потпуно су изгорела два полицијска возила и један аутобус, а друга возила су оштећена. Оштећен је и центар у коме је провладина група организовала скуп, преноси Индеx. Полиција је употребила сузавац да угуши нереде након што је стигла група која се противила влади председника Еритреје, Исајаса Афеверкија. Градоначелник Хага Јан ван Занен осудио је насиље и прогласио ванредно стање у тој области.

"Наши полицајци су изненада били суочени са изузетно озбиљним насиљем", рекла је шеф полиције Мариеле ван Вулпен. "Жалосно је што су полицајци и друге хитне службе озбиљно нападнути. То је неприхватљиво", рекао је Ван Вулпен и додала да су истраге у току.

Мајра Кумен, бивша холандска политичарка, а сада портпаролка Еритрејаца у Холандији, рекла је за јавни сервис НОС да је око 500 припадника еритрејске заједнице било на забави у центру. Она је рекла да скуп није политичке природе и да учесници нису тражили сукобе.

Последњих месеци избили су нереди на скуповима Еритреје и у другим земљама. Сукобили су се присталице и противници диктаторске власти у земљи на Рогу Африке. Прошлог лета, 26 полицајаца повређено је у нередима на еритрејском фестивалу у Гисену, у близини Франкфурта у Немачкој. Само неколико недеља касније, 50 људи је повређено на Еритрејском фестивалу у Стокхолму, у Шведској. Десетине људи повређено је у Тел Авиву у септембру када је протест противника еритрејске владе против догађаја у амбасади земље прерастао у насилне.

Еритреја, са око три милиона становника, налази се у североисточној Африци на Црвеном мору и углавном је међународно изолована. Афеверки је владао земљом од стицања независности пре око 30 година. Политичке партије су забрањене, а слобода изражавања и медија су озбиљно ограничени. Нема парламента, нема независних судова, нема организација цивилног друштва.

БОНУС ВИДЕО: