Око 900 тона литијумских батерија гори у фабрици за рециклирање батерија у јужној Француској, стварајући облак густог црног дима, саопштиле су данас француске власти. Пожар је избио у суботу у магацину у власништву француске групе за рециклирање СНАМ у Вивиезу, северно од Тоулоусеа, објавио је локални званичник Пасцал Мазет на мрежи X.

Новине Ле Монде известиле су да се око 70 ватрогасаца бори да пожар стави под контролу. Локални званичник Шарл Гиусти рекао је на телевизији БФМ да нема опасности за људе који живе у близини.

Литијумске батерије виталне су у електричним уређајима од телефона до електричних аутомобила, али садрже запаљиве материјале који их, у комбинацији с енергијом коју чувају, могу учинити осетљивим на запаљење када су изложене топлини. Изгарање литијумских батерија је потенцијална опасност због испуштања токсичних ствари.

Издата безбедносна напомена упозорава да би, у случају већег пожара, производи у фабрици вероватно емитировали кадмијум. Кадмијум је врло отрован и опасан за околину, али наводи се да отровне паре не би требале представљати непосредну здравствену опасност за становнике.

У јануару прошле године избио је велики пожар у магацину у Нормандији у којем су се складиштиле аутомобилске компоненте и хиљаде литијумских батерија, а пожар је стављен под контролу без икаквих жртава. Ватрогасци су рекли да није било назнака опасног загађења ваздуха.

БОНУС ВИДЕО: