Мушкарац са дијагнозом рака стомака наводно је неколико месеци након операције добио позив у којем му је саопштено да су лекари погрешили и да заправо уопште није био болестан. Испоставило се да је дошло до озбиљне лекарске грешке јер је спољни дијагностичар наводно заменио узорке ткива два пацијента.

Урша Мурн, директорка Медицинског центра Барсос, саопштила је у понедељак да је гастроентеролог почетком јануара добио информацију од Института за онкологију да приликом прегледа одстрањеног ткива њиховог пацијента нису пронађене канцерогене ћелије. Покренута је истрага и од Института за патологију Медицинског факултета Универзитета у Љубљани затражено да понови анализу и идентификацију узорака, пише портал 24ур.

Добијени резултати су потврдили грешку након чега су оба пацијента одмах обавештена.

- Не може са још са сигурношћу рећи где је дошло до грешке. Дубоко жалимо због чињенице да су узорци промењени и да смо тиме нанели штету пацијенту. Такође смо у контакту са оба пацијента и у директној сарадњи са њима наћи ћемо и најприкладнија решења која ће им бар донекле олакшати ситуацију - рекла је Мурнова и упутила дубоко извињење пацијентима.

Инцидент погодио све запослене

Стручни директор Онколошког института Љубљана Ирена Облак наводи да та врста рака захтева хируршко уклањање органа и да је пацијент све време лечен по свим протоколима и уобичајеном клиничком праксом.

- Дубоко жалимо због инцидента и искрено се извињавамо пацијенту и његовој породици - рекла је Облак, преноси 24ур.

Начелник Института за патологију Јоже Пижем наводи да је немили догађај погодио све запослене. Пижем наводи да су након пријема узорцима додељене идентификационе ознаке и да је фотодокументован пренос комада ткива из примљених контејнера у касете за ткиво у којима су узорци обрађивани у лабораторији. Цео процес обраде узорака ткива од пријема надаље одвијао се искључиво коришћењем бар кодова.

Шеф сектора оперативних активности на Онколошком институту у Љубљани Гашпер Пилко објаснио је да се компјутерском томографијом (ЦТ) утврђује колико је рак раширен.

- Код оперисаног пацијента ЦТ није показао да се болест проширила, али је то нормално ако је рак у почетној фази. Истраживања су показала да се ради о раном карциному желуца који захтева операцију - рекао је Пилко.

Започета истрага

Пилко је додао да су одмах приступили увиђају и наложили анализу идентитета узорака на Институту за судску медицину Медицинског факултета Универзитета из Љубљане чим су обавештени о сумњи на замену и захтеву за додатну анализу.

- Анализа је нажалост потврдила да је дошло до промене узорака и да узорак у коме је било рака није узорак пацијента који је оперисан на желуцу - рекао је Пилко и додао да узорци нису замењени на Институту.

Наводи да је Институт за онкологију одмах контактирао пацијента који је грешком остао без желуца.

- Пацијенту смо одмах понудили психолошку помоћ и супортивно лечење и то углавном у виду клиничке исхране. Бићемо му на располагању док год му буде потребно - рекао је Пилко, пише портал 24ур.

Огласио се адвоката пацијента

Адвокат оперисаног пацијента Рок Петрич рекао је да тешко замислити о каквом шоку је реч и додао да мушкарац који је остао без желуца и његова породица не желе да се експонирају.

- Питање неопходне психолошке помоћи се заправо намеће само по себи. Господин се налази у веома тешком шоку. Желео бих да буде врло јасно да према ономе што се види из медицинске документације и ономе што је речено на конференцији за новинаре то није ништа друго до лекарска грешка - рекао је Петрич и дпдаје да још није јасно која од институција сноси одговорност за овај немили догађај.

Петрич тражи да се сва медицинска документација и извештаји институција доставе његовом клијенту.

Пацијента који има рак више не лече 

Пилко наводи да је оперисани пацијент био шокиран кад је обавештен о грешци.

- Понудили смо му психолошку помоћ, међутим, пацијент је то одбио - рекао је начелник сектора оперативних делатности и додао да након уклањања стомака пацијент може да живи релативно нормалним животом уз правилно прилагођену исхрану.

Други пацијент, који заправо ма рак, није више на лечењу на том институту, али Пилко истиче да нису једина установа за лечење те врсте канцера у Словенији.

(24ur)

БОНУС ВИДЕО: