- Јавио се након што су му рекли да има рак, верујем да ће оздравити - рекао је игуман Јефрем о британском краљу Чарлсу. Како је изјавио за Ант1, краљ је посећивао Ватопед (осам пута) и од тада су остали у контакту.

Поручио је: "Краљ има духовну културу у себи, он познаје духован живот".

Британски краљ је први пут службено путовао у Грчку 22. новембра 1998. године, 14 месеци након смрти принцезе Дајане са којом је био у браку од 1981. до 1996. године. У то време био је престолонаследник Британије и службени гост покојног Костиса Стефанопулоса, председника државе од 1995. до 2005. године.

Затим је посетио манастир Ватопед, где је упознао игумана Јефрема. Од тада су његове посете Атосу постале учестале. Карактеристично је да је од пролећа 2003. до маја 2004. три пута посетио Свету Гору. Увек у пратњи најчешће два телохранитеља и пристојно је одбио присуство грчких званичника. Притом увек постоји заповест да се чува тајна идентитета уваженог госта "Баште Девице Марије".

Фото: Танјуг/Раде Прелић

 

"Молите се за мене"

У сепембру 1997. у то време принц Чарлс након смрти принцезе Дајане потражио је уочиште како би побегао од масовне хистерије након те трагедије. Тај мир и изолацију налази у малој ћелији на Светој Гори.

Двадесет седам година касније постао је краљ. А након што је саоштено да болује од канцера, позвао је телефоном игумана Јефрема и рекао: "Молите се за мене".

Фото: Профимедиа

 

Као и према Грчкој генерално, тако и према Атосу, Чарлс има Атхос, посебан однос. Према речима Британаца, то је његов "духовни дом". Где одлази да нађе мир. Откако је ступио на престо он је службени поглавар Англиканске цркве. Наравно, то не негира његову љубав према Светој Гори.

Манастир Ватопед у животу краља Чарлса

"Зграда манстира у Ватопеду", назив је акварела који је тадашњи принц израдио на планини Атхос 2000. године. Сликање акварела је његов хоби, а слике се повремено продају на аукцији као помоћ његовој фондацији. Тако је финансирао рестаурацију омиљеног манастира. Помагао је обнову цркве Агиос Евдокимос, као и обнову Хиландара након пожара 2003. године. Покренуо је иницијативу за прикупљање новца за обнову, што је био повод за оснивање организације "Пријатељи планине Атос" у Лондону, чији је и сам члан. Из његове фондације издвојено је и 650.000 фунти за обнову српског манастира.

Фото: П. Милошевић, Зоран Јовановић Мачак, Профимедиа

 

У Ватопеду, где је најчешће одлазио, живео је у "својој" ћелији од 30 квадратних метара. Једноставно одевен пратио је дневни ред монаха и учествовао у молитивама. Остатак времена тражио је, како је сам рекао, неку стазу по зеленом Агиос Оросу, лутајући по манастирима, дискретно проматрајући посетиоце или сликајући поред мора или у својој ћелији.

У тој ћелији, осим купатила (јединог луксуза), имао је све што су имали монаси: иконе, Нови завет и сталак за сушење веша. "Ја сам један од оних који траже, занима ме да идем стазом на коју наиђем пролазећи кроз грмље”, говорио је.

Након 2000. све чешће је одлазио на Свету Гору. Иако се трудио да се о томе не пише, јер се радило о личним посетама, његови доласци нису могли да буду незапежени. Осим тога, није се ни крио.

Избегавао је грчке званичнике који су покушали да искорите "случајне" сусрете са њим. Имао је посебан однос са игуманом Јефремом, а од Палате је тражио да демантује информације које су процуриле, попут чињенице да је тражио духовни савет, а посебно да се одмах након Дајанине смрти окренуо православљу.

Његове честе посете Светој Гори, на планину Атос је ишао три пута годишње, увек су иницирале расправе и теорије завере у Уједињеном Краљевству. Он сам је увек био дискретан, а Камила би га често чекала на јахти смештеној изван воћњака Девице Марије, са људима из његове личне гарде, а његови саговорници често су се обвезали да никада неће открити садржај њихових разговора.

Фото: П. Милошевић

 

Палата је покушала да умањи гласине и расправе у Енглеској, говорило се да Чарлс који је јуче одржао први састанак лицем у лицем након дијагнозе, тамо одлази у приватне а не службене посете, као и да се детаљи тога не објављују, а оно што је могло да се каже јесте да су га занимали архитектура и духовност планине Атос.

Уз штету коју је његовом имиџу донео разлаз са Дајаном, прича о томе да је тајно прихватио православну веру могла је да нанесе још више штете јер се чекао његов успон на престо и тренутак када ће постати поглавар Англиканске цркве. Црква. Осим тога, многи су истицали да је његов отац Филип који је рођен на Крфу, постао члан Англиканске цркве како би се оженио краљицом Елизабетом, као и да му је бака Алис била часна сестра, док су његове теткее Александа и Елизабета биле православне вере.

- Чарлс је тајно грчки православац, као и његов отац - говорило се. Нека каже да га вуче грчка крв која тече његовим венама - низале су се тако теорије завере, пише прототхема.гр.

Према мишљењу других, Чарлс је увек имао на уму да остане упамћен у историји као човек који је исправио раскол Цркава, нешто што је и сам неизравно назначио рекавиши пред православцима из Сирије да "у временима када је тако мало светих остало, буквално је ђаволски да се симболични мостови уништавају".

Због негативних критика Чарлс је временом све више крио да одлази на Атос. Убрзо након што је саопштено од чега болује посетио је са супругом Цркву Свете Марије Магдалене у Сандрингему.

Фото: Танјуг/АП

 

Подсетимо, бројно братство светогорског манастира Ватопед изнело је 2012. у саопштењу незадовољство због задржавања у истражном затвору игумана Јефрема, осумњиченог за финансијске махинације, прање новца и корупцију. Он није склон преступима, нити постоји опасност, да ако би се бранио са слободе, почини криминална дела. Овај крстоносни тест за игумана погађа братство, братство је тврдило да је игуман невин и да се сам радује томе да се то што пре и докаже.

- Уз помоћ Божју и Богородице, сигурни смо да ће се васпоставити истина и закон - поручили су. Истражни судија Ирина Калу је одбила условно пуштање из истражног затвора, за то се заложио и тужилац, сматрајући да осумњичени може да утиче на истрагу и да је "склон преступима".

Игуман Јефрем је те године поново поднео молбу за ослобађање, жалећи се Судском савету, због одбијања претходне молбе.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО: