Албано Каризи, познатији као Ал Бано, и Ромина Пауер један су од најплодоворнијих парова у историји светске музике, а њихов заједнички рад дао нам је много ванвременских хитова.


Пар је заједно снимио 22 албума, продатих у 150 милиона примерака токо шест деценија, а неке од најуспешнијих песама биле су "Felicità", "Sharazan", "Tu, soltanto tu", "Ci sarà", "Sempre sempre", "Libertà!"...


Два пута су представљали Италију на Евровизији – 1976. и 1985. године, а пет пута су наступили на Санрему, који су освоијили 1984. песмом "Ci sarà".

Љубав Ал Бана и Ромине Пауер


Албано Каризи упознао је Ромину, ћерку чувеног америчког глумца Тирона Пауера, током снимања филма "Nel sole", названој по његовој песми, 1967. године. Није им требало много да се зближе, а већ 1970. венчали су се у Челину Сан Марку и исте године објавили први заједнички сингл "Storia di due innamorati".

Потом су 1975. године објавили први заједнички албум Атто И и успеси су почели да се нижу, па су наступили на Евровизији, снимили шпанску и француску верзију своје песме "We'll Live It All Again", првобитно објављене на италијанском и енглеском. Ипак, хит који им је донео планетарну популарност био је "Sharazan" 1981, када су објавили и читав албум на шпанском језику и оборили многе рекорде. Преплавили су светске, а посебно европске топ листе и заједно изградили невероватну каријеру.

 

 

Албано и Ромина добили су четворо деце: ћерку Иленију Марију 1970, потом сина Јарија 1973, а затим ћерке Кристел Кјару 1985. и Ромину Јоланду 1987. године.

У тренутку када су још увек били једна од светских сензација, њихова ћерка Иленија Марија Соле Каризи изненада је нестала.

Нестанак ћерке пара који је певао "Felicità"

Иленија, која је студирала на Кингс колеџу у Лондону као једна од најбољих у својој генерацији, одлучила је током студија да почне сама да путује светом. Направила је паузу од колеџа и вратила се у Италију, где је продала све што је имала како би могла сама да плати пут око света. Провела је неко време у Белизеу, а потом крајем децембра 1993. отишла у Њу Орлеанс.

 

 

Њен брат Јари је допутовао у Централну Америку да је изненади за Божић, само да би у селу Хопкинс у Белизеу сазнао да је Иленија отишла у Америку, у Луизијану.

Ћерка Албана и Ромине последњи пут је виђена у старом делу Њу Орлеанса 6. јануара 1994, а чим је откривено да је нестала покренута је истрага, која није давала много трагова.

Александер Масакела, 20 година старији музичар с којим је Иленија одсела у хотелу "LeDale" ухапшен је због нечега што нема везе с њеним нестанком, а полиција га је пустила након што није успела да пронађе било какав доказ да је он умешан у случај нестале Италијанке.

 

 

Један радник обезбеђења тврдио је да је видео жену која донекле одговара Иленијином опису како скаче у реку Мисисипи изговарајући речи "Ја припадам води", али истрагом није пронађено тело младе жене, па се веровало да је једина могућност да је оно дошло до мора.

Две године након њеног нестанка, неидентификована особа је телефоном јавила да је Иленија Каризи још увек жива, али не и где се налази, а она до данас није пронађена.

Албано и Ромина после нестанка ћерке

Иленијини родитељи последњи пут су се чули са ћерком у новогодишњој ноћи, а пријавили су њен нестанак 18. јануара 1994.

Ромина све ово време истиче да је сигурна да је њена ћерка жива, док је Албано 2006. изјавио да верује у причу о скоку у Мисисипи. Певач је у јануару 2013. поднео захтев да се његова ћерка званично прогласи мртвом.

 

 

 

 

Немачки лист Freizeit Revue писао је 2008. да Иленија Каризи живи у једном манастиру у Аризони, где њена мајка има кућу, али је Албано одбацио ове тврдње као "срамну спекулацију без трунке истине".

Музички и брачни пар тешко се носио с нестанком ћерке, а он је на крају пресудио њиховој љубави. Растали су се 1999. године, а у отвореном писму недељнику Oggi, Албано је искрено објаснио да је Иленијин мистериозни нестанак крив за развод.

Поново су се ујединили 2013, само пословно, а до 2015. године су наступали заједно.

 

 

БОНУС ВИДЕО:

(Glossy)