Зеленкаста односно зеленкасто - сива боја јесте визуелни доказ гвођже сулфида, хемијског једињења које се ствара између жуманца и беланцца. А настаје јер гвожђе из жуманца реагује на водоник- сулфид из белнаца када је јаје прекувано.
Тако припремљено јаје може да се једе, пише Huffington post.
Зелени прстен може да буде узрокован и великом количином гвожђа у води за кување, наводи се на extension.umn.edu где се такође истиче да зелени круг није опасан по здравље.
Међутим, предуго кување јајета погоршава сварљивост протеина које садржи и смањује његов квалитет.
Ако желите да јаје буде меко кувано, убаците га у врелу, али не и прокључалу воду, а затим их од момента кључања кувајте око четири и по минута. Склоните их са рингле и оставите да одстоје један минут.
Јаја никада не куватје када их узмете директно из фрижидера, већ сачекајте да буду собне температуре.
Уколико желите тврдо кувана јаја, она треба да се кувају осам минута од тренутка кључања вода, пожељно је да их након тога потопите у у хладну воду, јер се тако олакшава скидање љуске.