Прање руку је обавезно чим уђемо у кућу како бисмо уклонили патогене из спољне средине, такође и након употребе тоалета и пре јела. Једна од ствари која се доводи у питање јесте да ли руке треба прати са врелом водом или је довољан млаз млаке/хладне воде?

Многи верују да ће топла или врела вода "убија" вирусе и бактерије, али оно што чини наше руке чистим није температура воде, колико сапун и права техника.

У једној немачкој научној студији, истраживачи су тестирали ефикасност сапуна у комбинацији са различитим температурама воде (4, 13, 21, 35 и 49 степени). Резултат: температура воде која се користи за прање руку није утицала на смањење бактерија. Ово потврђује и Немачки савезни центар за здравствено образовање (БЗгА), пише Граннy трицкс.

- Температура воде нема утицаја на смањење микроорганизама. Стога је препоручљиво одабрати вама најпријатнију температуру воде - истакли су.

Још једна студија обављена у магазину "Фоод сервице тодаy" се бавила питањем колико је врућа вода потребна за добру хигијену. Том приликом су на руке испитаника ставили ешерихију коли, злогласну бактерију и мерили колико рука остаје чиста након прања у врућој води. На крају истраживања се показало да нема претеране разлике у прању врућом или хладном водом. Такође, важно је и питање очувања енергије, те хладна и млака вода су добар избор.

Подсетите се правилног прања руку:

Прво поквасите руке, тртљајте сапуном 20 до 30 секунди под млазом воде, не заборавите да оперете простор између прстију и површински део шаке, исперите их и добро осушите руке.

У којим све ситуацијима треба прати руке:

  • када уђемо у кућу
  • пре кувања
  • пре јела
  • након употребе тоалета
  • након додира са живим месом и животињама
  • након кијања и брисања носа
  • пре употребе козметичких производа

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".