Истакнути књижевник, песник, филолог, редовни члан Српске академије науке и уметности - Матија Бећковић  током живота написао је ванвременска дела која су мотивисала младе књижевнике на својеврсно стваралаштво.


Своју прву поезију посветио је највећој животној љубави Вери Павладољској са којом је остварио идличну породицу и добио две наследнице Ољу и Људмилу.

— Као песник родио сам се пре 40 година у Ваљеву — рекао је својевремено Матија и додао како је почела бајковита љубавна прича, пише.

— Вера Павладољска је моја прва поема и моја прва љубав. И не знам баш много оних који су се оженили својом првом љубављу. Помешали су се живот и поезија. А поезија је мој живот, и моја прва и последња љубав — истакао је Бећковић дубокоумно поимање вечности.


Музички извођач Арсен Дедић направио композиције инспирисан Матијином делима "Вера Павладољска" и "Два пријатеља" која су и данас омаж изгубљеним вредностима и истинској емоцији.

 

Ољина и Људмилина мајка Вера рођена је у руско - српској породици, а са родитељима се као девојка сели у Ваљево где на главном корзоу среће младог песника. Емоције су се родиле на први поглед, а када му је саопштила да ће постати родитељи, био је убеђен да ће добити наследника. Но, стварност је била мало другачија, те Матија и Вера постају богатији за близнакиње давне 1964. године.


Након вести да је добио ћерке, изјавио је да су медицинске сестре Вишегарадске болнице погрешиле, и упутио се ка излазу породилишта. Позвала га је да се врати реченицом "Не ћерка, две ћерке."

 

— Нас две смо потпуно различите. Ја сам била женско “хиљаду на сат”, а она је била мушкарача. Њој су куповали каписле и феноменално се играла кликерима, а моје жеље биле су оне кичерске – рецимо, да ми мама купи лутку у венчаници. Нема драгоценијег искуства у животу, него наћи свог пара. Привилегија близанаца је што не мораш да тражиш свој други део — рекла је Оља раније за магазин Време која је само пет минута млађа од Људмиле.

Фото: Н. Скендерија

 

Док је Оливера градила глумачку и новинарску каријеру, старија сестра постала је уважена професорка музике .

Обе су се оствариле у улози мајке, Људмила има двоје деце које је добила са правником Срђаном Јањићијевићем, а Оља је поносна на сина Луку који веома подсећа на породицу Бећковић.


Обе су веома привржене оцу, нарочито отакако их ме мајка напустила 1998. године.

 

(Време/Глоси)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".