Када се ради о куповини новог дома, за многе је локација на првом месту. Они који спадају међу један одсто најбогатијих на свету тај проблем могу једноставно да реше тако што одлуче да живе на броду који путује светом.

Највећи приватни резиденцијални крузер на свету, "The World", константно је у покрету, кружи морима и океанима и време проводи у најегзотичнијим и најпознатијим лукама. "The World" је највећа резиденцијална јахта у приватном власништву са 165 луксузних апартмана, дугачка чак 196 метара. Сваких неколико дана њених 150 становника буде се у новоме мјесту на другом крају свијета. Неки од власника луксузних станова живе на броду током целе године, док га други само повремено посећују.

Један од њих био је Питер Антонући, који је становник приватног крузера постао почетком 2014. године. Антонући, који је тада имао 52 године и уживао је у погодностима превремене пензије, био је заинтригиран његовим концептом. Он и супруга резервисали су пробно путовање и запловили Панамским каналом. Путовање им се толико свидело да су убрзо постали стални резиденти.

"Смешно скупо"

- Када сам први пут дошао на брод, мислио сам да је све смешно скупо. Нисам могао да верујем да станови толико коштају. Нисам могао да верујем да су трошкови одржавања толико високи и нисам могао замислити зашто би ико то радио. Али већ други дан сам питао: "Колико станова имате на располагању и када се могу пријавити?" - присетио се Антонући за ЦНН.

Фото: Профимедиа

 

 

Антонући каже да га је завео сваки аспект приватног крузера - од посаде, коју назива "највећом вредношћу брода" захваљујући њиховој способности да предвиде потребе становника, до у детаљ испланираног итинерера путовања. Осим тога, Антонући је био посебно одушевљен што су га тадашњи становници брода изузетно срдачно прихватили, нудили му пиће и угодне разговоре. Тек је касније сазнао да је и то део добро упаковане понуде. Наиме, пре него што се на брод укрца нови потенцијални становник, сви станари приме е-маил с биографијом потенцијалног станара. На тај начин могу одмах видети имају ли нешто заједничко с њим те му понудити пиће или партију тениса једном кад се упознају. Антонући је тек касније сазнао за тај аспект, али је до тада већ у потпуности био очаран целим пакет-аранжманом.

Антонући је пензионисани адвокат који је поседовао четири стана током својих пет година на броду. Не може се сетити тачних износа, али верује да је свој први стан на броду купио за око 1,6 милиона долара. Као и код сваке друге врсте власништва, станари брода могу слободно уредити своје станове како желе. Данас се цене апартмана, који варирају од једнособних студија до пространих трособних станова, крећу од два до 15 милиона долара. Антонући је своје станове продао 2019., након што је неколико пута опловио свет и видео све што је желео да види. Након тога је написао три романа, чија је радња смештена на измишљени брод инспирисан крузером "The World" и свим тајним забавама и скандалима који су се на њему одвијали.

Као "White Lotus"

- Не кажем да се све што се догодило у серији "Бели лотус" догодило и на "The World", али мислим да, у великој мери, поређење није нетачно. Има много богатих људи који чине разигране ствари, понекад злочесте, а понекад и скандалозне - рекао је Антонући.

Забава на броду такође је укључена у пакет услуга и укључује предавања стручњака и организиране активности као што су роњење и планинарење. Деца су добродошла на броду, али многе понуде су намењене одраслима, попут тениског терена, спа центра и коктел ложе.

"Пуно се пије, пуно се проводи, што може довести до скандала и тајни", каже Антонући, додајући како на броду има ожењених људи, брачних парова, који не спавају увек са својим супружницима.

Итинерер се планира две до три године унапред, а у припремању учествују становници и капетан брода. Од лансирања 2002. године, "The World" је пловио свим морима и океанима, заустављајући се у више од 1.000 лука у 120 земаља света. Током 2023. године крузер је упловио и у Шибеник, а 2018. у Ријеку. Иако већина становника брода жели да остане анонимна, тада се писало да апартмане на "The World" имају и неке познате особе, попут Арнолда Шваарценегера и Мадоне.

На питање зашто се супербогаташи радије одлучују за пловидбу бродом за који итинерер изгласава комисија уместо да купе или унајме суперјахту и сами плове светом, Антонући има спреман одговор.

- О, па на то је питање лако одговорити. Многи људи на броду имају и властите јахте. Ја сам наутичар цео свој живот. Разлог зашто бисте радије отишли на "The World" је што се у том случају не морате бавити запошљавањем посаде, смишљањем где купити гориво и исписивањем чекова за сваку ситницу. Сваке године само попуните један велики дебели чек. И све је сређено - закључује Антонући.

(Јутарњи.хр)

БОНУС ВИДЕО: