Мађарски парламент одобрио је чланство Шведске у НАТО-у скоро две године након што је историјски неутрална земља поднела захтев за придруживање западном војном савезу, чиме је окончан вишемесечни застој и дипломатске препирке. 

Гласање, које је одржано у понедељак у Будимпешти, уследило је након састанка у петак између шведског премијера Улфа Кристерссона и његовог мађарског колеге Виктора Орбана, на којем су се сложили да оставе по страни своје разлике – рекавши да су "спремни да умру за сваког друго".

Две земље су такође потписале нови војни споразум током топле, али чврсто вођене заједничке конференције за штампу у главном граду Мађарске, на којој је Шведска обец́ала да ц́е продати четири нова авиона Грипен како би додала 14 које је Мађарска раније купила.

Турска је прошлог месеца одобрила ратификацију нордијске земље у НАТО-у, остављајуц́и Мађарску посљедњом преосталом земљом која је то учинила – упркос уверавањима Орбана да нец́е бити коначна чланица НАТО-а.

Преокрет је уследио након што је лидер владајуц́е посланичке групе Фидес прошле недеље предложио да се то питање покрене у мађарском парламенту у понедељак када је поново отворен после зимске паузе.

Шведска је поднела захтев за придруживање НАТО-у у мају 2022, у исто време када и Финска, у историјском заокрету у својој безбедносној политици изазваној сукобом у Украјини тог фебруара. Одлагања су довела до фрустрације међу члановима савеза са Орбаном, десничарским националистом који је успоставио блиске везе са Русијом.

Пошто је парламент одобрио тај потез, одлука ц́е бити послата привременом председнику Мађарске Ласлу Кеверу, који онда има пет дана да је потпише и пошаље америчком Стејт департменту у Вашингтон. Када је Финска, која је у мају 2022. поднела захтев за придруживање НАТО-у у исто време када и Шведска, а званично се придружила у јулу прошле године, овај процес је трајао три дана.

(Гардијан)

БОНУС ВИДЕО: