Продаја жестоких пића малолетницима је забрањена законом, али они ипак налазе пут до алкохола. Онима који би тог слова закона требало да се придржавају, други пропис забрањује да госте легитимишу. Има ли изласка из зачараног круга?

Тинејџерка је планирала провод са друштвом уз боцу жестоког пића, али није слутила да се забава може завршити кобно. Саговорница РТС, јутро је дочекала у болници.

- Отишли смо до прве трафике која нам је била ту близу, и купили смо вињак и вотку. Кад сам дошла кући мама и тата су ме видели и одвели ме на испирање. Било ми је страшно, јер сам тамо била најмлађа - каже петнаестогодишња саговорница.

То јој је била и лекција, каже да никада не би поновила такву грешку.

Кажњавање на тржишној инспекцији

Продавце који зажмуре пред годинама купаца кажњава Тржишна инспекција. Да би казну написали - услов је да продавце ухвате на делу, што се, кажу, ретко дешава.

- Не можемо, нажалост, да поступамо као прикривени купци у тој ситуацији нити да злоупотребљавамо малолетника у инспекцијском надзору, али можемо да пратимо ситуацију и уколико утврдимо да је продао купцу за кога није проверио да ли је пунолетан - предузећемо мере, а то је изрицање новчане казне на лицу места - објашњава Мирјана Дамјановић, начелница Тржишне инспекције.

Да би могли да реагују, и туристички инспектори морају да ухвате на делу оне који точе пиће деци у клубовима.

- Уколико је утврђено да је угоститељ служио алкохол малолетном лицу, инспектор је дужан да изрекне меру која је предвиђена Законом у износу од 50.000 за правно лице, одговорно 8.000, 30.000 за предузетника. Ми у претходном периоду нисмо затекли угоститеља који је приликом редовне контроле услуживао алкохолно пиће - каже Дуња Ђенић из Министарства туризма.

Обезбеђење клубова врши "еyе цхецк"

Тренутак продаје алкохола није лако ухватити. Једнако је тешко обезбеђењу или конобарима да процене колико година има онај ко би да уђе у клуб, а не би смео.

Председник удружења менаџера ноћних клубова Миша Релић каже да данашње девојке изгледају са 18 као да имају 25 година.

- Човек који ради у обезбеђењу на тај чувени "еyе цхецк" може да процени да ли има неко 18 година или не. Никоме није циљ да прими дете од 15, 16 година. Ко ће да да овлашћење конобару да некоме не служи алкохол ако је он ушао унутра, ако немамо право да га легитимишемо - рекао је Релић.

Одговорност је, истиче, на родитељима.

- Ја мислим да родитељи треба да знају где су им деца - додао је Релић.

Могу ли строже казне да буду решење

И док се одговорност пребацује из једног дворишта у друго - правници решење виде у доследној примени Закона. Уз то, сматрају, да је потребна и корекција.

- Пооштравање закона, не само појачавање казне, него стварање услова да се више таквих прекршаја докаже, уочи па и спречи, оно што мислим да је најважније увести строга правила да ако се то деси у било ком локалу - иде забрана рада за један дужи временски период, ако се понови, још дужи и ја мислим да се ово више никоме не би исплатило - наводи правник Милан Шкулић.

Готово да не постоји неко ко у младости није пробао алкохол. Проблем је када конзумирање алкохола постане редовно. Тада и казне буду само лечење последица. Узроке треба тражити у породици, сматрају психолози.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: