- Већ смо донели организационе одлуке, формирани су Московски војни округ и Лењинградски војни округ. Ту ће бити распоређено додатно наоружање које ће бити адекватно изазовима који се могу појавити на територији Финске и Шведске - нагласио је Лавров на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, уласком Финске и Шведске у НАТО, пропале су деценије добросуседских односа тих земаља са Русијом, објавила је агенција РИА Новости.

Фото: Танјуг/АП

 

О рату у Гази

Лавров је истакао, говорећи о сукобу у Појасу Газе, да Израел још није променио свој циљ да потпуно "очисти" ту палестинску енклаву од припадника Хамаса.

Лавров је навео да се Израел пред муслимански празник Рамазан спрема да предузме војну операцију у граду Рафи, где се налази око две трећине становника Појаса Газе, од којих је већина побегла од борби у другим деловима енклаве.

Фото: Профимедиа

 

Лавров је указао да би у случају израелског напада велики број Палестинаца отишао у Египат, што би, како је навео, у суштини било "етничко чишћење".

Након Дипломатског форума у Анталији, Лавров је нагласио да идеја САД и једног броја западних земаља да прогласе Палестину чланицом Уједињених нација сама по себи неће решити конфликт на Блиском истоку.

БОНУС ВИДЕО: