Радња филма је следећа: српски доктор-психијатар Илија Југовић (Небојша Дугалић) после смрти пацијенткиње у Београду, по казни партије, одлази на Косово, у Призрен, где добија посао лекара опште праксе у локалној болници. Ту упознаје професора историје Љуба Божовића (Жарко Лаушевић), самозваног “Руског конзула“, наизглед психијатријског пацијента који тврди да ће ускоро “Русија опет постати Русија, а Косово ће опет бити српско“.

Фото: Јутјуб принтскрин/Art Vista

 

Главну и насловну улогу тумачи недавно преминули глумац Жарко Лаушевић, што је уједно и његов последњи филм. Поред њега, главне улоге играју Небојша Дугалић, Светозар Цветковић, Паулина Манов, Висар Висхка, Даница Радуловић…

Небојша Дугалић испричао је за Блиц како је изгледало снимање и последњи дани Жарка Лаушевића.

Фото: АТА имагес

 

Најупечатљивија сцена у филму је када се Љуба Божовић јавља у сну Илији Југовићу и опрашта се са њим. Чини се као да је Лекић снимио Лаушевићев стварни одлазак са овог света?

- Та сцена је била нарочито потресна зато што је Лека већ тада дефинисао како ће та сцена изгледати са тим његовим нестанком у одласку, односно како ће на крају изгледати као визуелно решење. Међутим, оно што је било додатно дирљиво је чињеница да смо ту сцену снимали у ћелији, у којој је Жарко боравио док је био у затвору и некако је било као да се једна судбина заокружила на неки потпуно чудесан и бизаран начин, баш том сценом. То и јесте била последња сцена коју смо снимили у филму, као и још једна у затвору када се он мени појављује у неком магновењу. Било је заиста потресно са каквом лакоћом је он то одиграо као да ћемо још снимити таквих и сличних сцена. Жарко се некако све време трудио да нико од нас не осећа оптерећење због чињенице да је болестан него да се понашамо нормално. Драго ми је да је то остало забалежено. Нажалост, Жарко нас је напустио али свакако ће остати трајно део неког нашег емотивног, људског, стваралачког и уметничког искуства.

Да ли сте са Лаушевићем, током снимања али и касније, погледали неку верзију „Руског конзула“ и како је коментарисао филм?

- Током снимања нисмо гледали делове филма, јер смо желели да се прича склопи као целина. Повремено смо погледали неку сцену или неки кадар који смо снимили чисто да видимо да ли је глумачки и технички добар. Имали смо већ током рада слутњу али тада не можете имати јасну слику док се ствари не измонтирају и поставе у неки континуитет. Још док смо радили на тексту, Жарко је заиста био посвећен са много сугестија и много луцидних детаља и идеја које је сугерисао на нивоу приче, односа, лика и ситуација. Чини ми се да се јако радовао док смо све то радили а то је увек неки обећавајући залогај да ће разултат бити добар јер га раде неки креативни људи који су здушно залегли за ту причу.

(Блиц)