Прве варнице унутар комплекса манастира на Светој Гори букнуле су у 9.40 и огласила се узбуна. Убрзо је на терен изашло пет ватрогасних возила са 10 ватрогасаца. На безбедно је евакуисан јеромонах Теофилакт, који се налазио ту.

Ватра се брзо повећала и циљ је био да се спречи да се прошири на суседне келије, које су биле веома близу и у којима живи на десетине монаха. У борби са пламеном многи монаси из суседних келија који су брзо притекли у помоћ-

Како пишу грчки медији, зграда келије у склопу манастира на Светој гори је скоро потпуно уништена.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Npress Media (@npress.gr)

 

Међу ктиторима и цар Душан

Манастир се први пут помиње 1169. године. Градио га је византијски цар Алексије Комнин у КСИИ веку. Име асоцира на Туркменистан и једног од истоименог потомака владара Кутлумуша И (умро 1063) из малоазијске гране Турака Селџука, који је прихватио хришћанство. Кутлумуш је често током своје историје био рушен и објављен.

У другој половини 14. века до тада скромни манастир је доживео процват. У неколико списа спомињу се издашни ктитори: српски цар Душан, царица Јелена (монахиња Јелисавета), деспот Јован Угљеша и његов таст кесар Војихна, Вук Бранковић. Касније је у манастиру боравио архимандрит Герасим Зелић.

Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО листи светске баштине у склопу споменика средњег века уједињених под заштиц́еном целином Планина Атос.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".