Правила одевања у исламским земљама су јасна: жене покривају своју косу, тело, а често и лице. У Авганистану женама није дозвољено да се слободно крећу, а ако и изађу из куће, оне морају да носе бурку што значи да су им и очи покривене.

Уколико прекрше правило Талибана, ове жене неће бити директно кажњени, али ће зато мушкарци "одговорни" за њих сносити озбиљне последице, пише нпр.орг.

Фото: Профимедиа

 

Зашто се носи бурка?

Куран позива и мушкарце и жене да се "покривају и буду скромни". Мада у Курану нигде не пише да се жена мора покривати на овај начин, тј. да мора да носи бурку.

Шта носе жене испод бурке или хиџаба?

Сећате ли се филма "Секс и град" у којем су главне јунакиње у Дубаиу? Том приликом Кери, Саманта, Шарлот и Миранда се шокирају када открију да жене испод бурки носе маркирану одећу светски познатих дизајнера.

Али реалност је мало другачија него на филму. Наиме, жене испод бурке током летњих месеци најчешће носе само доњи веш, док током хладнијег периода облаче и хаљине.

"Бурка се носи како би сакрила женску лепоту и украсе. У кући се средим, али кад изађем носим бурку преко хаљине или чак фармерки и мајица. У кући, бурка је окачена на офингер," признала је једна жена на форуму qуора.цом

Фото: Танјуг/АП

 

"Жена се облачи како жели у време када око ње нису мушкарци. Она се "показује" само мужу и деци. У свим другим приликама она носи хиџаб или бурку или неку другу традиционалну муслиманску ношњу," признаје друга учесница форума.

"Не носе све муслиманке бурку, али хиџаб је скоро обавезан за све девојке и жене. Ако нека носи бурку, носи је да би била ближе Алаху.

Оној која је присиљена да носи бурку, желим да јој Алах да снаге, јер на бруку или никаб нико не треба бити присиљен. То мора бити лична одлука оног ко га носи," наводи трећа жена на поменутом форуму.