Ових дана на зелене пијаце стигло је рано поврће. Која је његова предност у односу на замрзнуто, шта не сме да се замрзава, а шта да се једе без термичке обраде и колики је рок трајања воћа и поврћа у нашим замрзивачима, открила је за Јутарњи програм на РТС-у Сандра Милошевић, нутриционисткиња.

- Не треба да се замрзава воће које у свом саставу у највећем делу има воду. Ту спадају лубеница, диња, па поврће као што су краставац, тиквица, зелена салата. То не би требало да се замрзава зато што се стварају кристали леда који нарушавају квалитет тих намирница и самим тим мењају текстуру и укус намирница - рекла је нутриционисткиња и открила шта губимо замрзавањем намирница:

- У индустрији се спроводи то брзо замрзавање, тако да се хранљива вредност свих намирница чува. Пре свега се чувају дијетна влакна која су нам неопходна и најважнија, такође и минерали. Оно што се губи, то су витамини, попут витамина Ц, док се витамини А и К мање губе јер су они при промени температуре стабилнији", открила је Сандра Милошевић.

Фото: Архива Новости/Профимедиа/

 

Према њеним речима, препорука је да се воће и поврће чувају у замрзивачу шест месеци до годину дана.

- Сада је популаризовано мишљење да треба да једемо сирово поврће, али треба да истакнемо да одређено поврће не би требало да једемо такво. Ту спадају кромпир, кељ, прокељ, блитва, спанаћ, карфиол и броколи. Оне треба да се термички обраде зато што садрже одређене струмогене супстанце које могу да ремете рад штитне жлезде. То баш наглашавамо особама које имају поремећај штитне жлезде - објаснила је нутриционисткиња, која је дала и савет везан за одмрзавање меса и рибе.

- Месо и риба се правилно одмрзавају тако што се дужи низ сати остављају у фрижидеру. Увече извадите и већ у току дана можете да користите за припрему оброка.

БОНУС ВИДЕО: