Милица Гутовић, најстарија од четворо деце преминулог глумца Милана Ланета Гутовића, навела је да постоји могућност сценарија у којем остаје без наследства свог оца, због усменог тестамента/завештања, које је наводно покојни глумац изрекао медицинској сестри и двојици непознатих мушкараца.

Ову вест је за Мондо кратко коментарисао Саша Рајковић, адвокат.

- То су јако ретка завештавања у пракси и изазивају бројне проблеме кад се појаве - навео је адвокат додајући да законски наследници то завештање често оспоравају.

Фото: АТА имагес, Фејсбук принтскрин/Milica Gutovic

 

 

Закон о наслеђивању истиче да завешталац може последњу вољу усмено изрећи пред три истовремено присутна сведока ако због изузетних прилика не може сачинити писмено завештање. Усмено завештање престаје да важи по истеку тридесет дана од дана престанка прилика у којима је сачињено.

Дужност сведока усменог завештања

Сведоци пред којима је завешталац усмено изрекао своју последњу вољу дужни су да без одлагања написмено саставе завештаочеву изјаву и да је што пре предају суду, или да је усмено понове пред судом износећи при том када је, где и у којим приликама завешталац изрекао своју последњу вољу. Извршење те дужности није услов пуноважности усменог завештања.

Овим поводом, анализу случаја је за Мондо изнео и Лазар Борозан, адвокат.

Фото: АТА имагес

 

 

- Завештање је правни посао којим неко лице распоређује своју имовину за случај смрти. У оквиру завештања може се и искључити нужни наследник из наслеђа, што би у овом случај значило да деца од оставиоца не би имала право на имовину. Међутим, постоје одређени законски услови који морају да се испуне да би искључење било основано - објашњава саговорник.

Услови искључења су разлози због којих оставилац неко лице искључује из наслеђа, а закон их је уоквирио: "Ако се та лица грубо или увредљиво односе према заоставиоцу, ако су се одала нераду или непоштеном животу или ако су учинила одређено кривично дело", појашњава Борозан.

Фото: Фејсбук принтскрин/Milica Gutovic

 

 

- Нужног наследника не можете да искључите увек, већ само у поменутим околностима. Постоје различите врсте тестамента - својеручни, писани, усмени. Ово је усмени тестамент, атипичан пример тестамента где неко лице у изузетним околностима, пред три сведока изражава своју вољу. То је јако редак случај тестамента, један у 50. Може се рећи да су услови за сачињавање усменог тестамента донекле испуњени, јер је завешталац био на респиратору и животна угроженост је била реална - каже Лазар Борозан и додаје да постоје услови за усмено завештање.

- Овде је јако битно истаћи и то да је такво завештање подложно злоупотреби, посебно када се неко искључује из наслеђа. Нема правила ко може да буде сведок, јер су околности изузетне. Дискутабилно је доказати то, да ли је завештање састављено, пошто се базира на речи сведока. Ако је и сачињено, вероватно не постоје разлози да се усменим завештањем нека лица искључе из наслеђа. Све и да је то писани тестамент, који неспорно постоји и у ком неко искључује некога, суд мора да провери да ли има услова за искључење или их нема. Лице које добија нешто из усменог тестамента би доказивало да постоји разлог да се неко други искључи - да ли су постојали услови за искључење - наводи стручњак.

- У пракси није лако доказати постојање усменог тестамента, иако теоретски услови јесу били испуњени. Међутим доказати искључење је још теже, с обзиром на то да треба да се докаже понашање законских наследника према оставиоцу на основу наведених ставки. Позивале би се странке, саслушавале ћерке, сродници и пријатељи који би могле да посведоче како су се искључене сестре понашале према оцу.

Фото: Фејсбук принтскрин/Milica Gutovic

 

 

Иако не постоји законска дефиниција - "шта је грубо понашање према оцу", има неких смерница. "Потребно је да интензитет дрскости буде јак, или да је у питању вишегодишњи прекид комуникације оца и ћерки, током ког је он покушавао да успостави комуникацију са њима. То се доказује у парничном поступуку - подвлачи адвокат.

- Овде би се евентуално поставило и питање - "да ли је покојни Милан Гутовић био завештајно способан у тренутку када је дао усмени тестамент?". Да ли је био свестан својих радњи и да ли је био способан за расуђивање, јер ако тестамент сачини лице које је неспособно за расуђивање тестамент је рушљив. Ту пресудну реч даје неуропсихијатар, јер ако је неко на одељењу интензивне негде, на кисеоничкој потпори, после које је убрзо преминуо логично је да је озбиљно болестан. Те треба испитати и како је то утицало на његово расуђивање - наводи саговорник, позивајући се на фотографију ћерке Гутовића, на којој она држи копију слике свог оца са маском за кисеоник, а која је, како тврди, начињена само два дана пре наводног завештања.

- Желим да истакнем да је 16. августа са татиног телефона послата ова потресна фотографија на којој се јасно види да је он под кисеоничком маском, кацигом, јер он без ње није могао самостално да дише. Прилажем ту фотографију. Истога дана 18. августа када је наводно узето усмено завештање тата је пребачен и на респиратор, да би 25. августа и преминуо - речи су Милице Гутовић.

Фото: Фејсбук принтскрин/Milica Gutovic

 

 

Адвокат наводи да је ћерка преминулог глумца ту фотографију вероватно хтела да покаже, како би наговестила његову неурачунљивост и слабост читавог организма.

- Можда је његова ћерка хтела да покаже да на основу фотографије он није био способан за тако нешто. Ако би се утврдило да тестамент постоји, могла би се засновати теза да није био способан, а ако није био способан глумчеве ћерке могу да тврде да није било основа за искључење.

- Када се неко лице појави са тестаментом (писаним, својеручним, усменим). Бележник има обавезу да прогласи тај тестамент, али то не значи да је пуноважан. Свака нерегуларност се решава у парници у судници.

Фото: АТА имагес

 

 

На питање да прогнозира ток овог случаја и његово трајање стручњак износи своје виђење.

- Две ћерке које су добиле имовину путем тестамента, би биле саслушане, а са њима блиски пријатељи и родбина. Одлука суда се базира на саслушању странака. Суд би потом заузео став, са недвосмисленим доказима. Спор такве врсте, где се саслушавају странке, сведоци, са евентуалним одлагањима рочишта у најбољем случају може да траје три године - закључује Лазар Борозан, адвокат.

Подсетимо, Милан Лане Гутовић преминуо је на Војномедицинској академији у Београду, у 75. години живота, 25. августа 2021. године. У установу је примљен са симптомима корона вируса, али је на тесту у том тренутку био негативан.

Његово стање последњих дана било је критично, како се навели поједини медији, глумац је боловао од карцинома плућа.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: