У свим основним и средњим школама на територији општине Прибој усвојен је Правилник по коме је забрањена употреба мобилних телефона и других електронских уређаја.

Никола Тошић, директор ОШ "Никола Тесла" - Прибојска Бања, каже за Курир да је правилник ступио на снагу крајем фебруара.

- За сада овај правилник је дао добре резултате. Побољшан је квалитет наставе, образовно-васпитни рад и сама комуникација међу ученицима. На великим и малим одморима више не гледају у телефоне, већ се друже и играју на теренима. Један ученик је рекао да чак сада могу да направе и тимове за фудбал - истакао је Тошић.

Наглашава и да у складу са законом они не могу да забране деци да донесу телефон у школу.

- Конкретно у нашој школи ђаци држе угашене мобилне телефоне у торбама и по завршетку часова могу да их користе. Уколико постоји потреба за коришћењем у току наставе због неке наставне јединице употреба се дозволи само тад - објашњава Тошић и додаје:

- Правилник је донешен због многобројних злоупотреба телефона, чак су се и на друштвеним мрежама појављивали видео-снимци из учионице и школе. Пре ступања на снагу родитељи су потписивали сагласност да су упознати са правилником и нико није правио проблем. Једино што су неки били забринути због комуникације са децом, али објашњено им је да уколико се нешто деси разредне старешине су те које имају контакт родитеља. Суштина и заједнички циљ нам је да ђаке што више удаљимо од телефона, друштвених мрежа и игрица јер ће то аутоматски повећати квалитет учења и концентрације.

И док у основним прибојским школама за сада није било никаквих проблема, Тошић сматра да их може бити у средњим школама.

- Средњошколци су тинејџери који годинама користе телефоне и видећемо како ће школе поступати и да ли ће се правилник поштовати у пуном капацитету и које би санкције могле бити за кршење истог.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: