Манипулативна особа је као обучени професионалац, са њим није пожељно улазити у било какве дискусије.

"Не расправљај се са глупим људима, спустиће те на свој ниво, а онда ће те победити на искуство", то су речи Марка Твена које свако треба да има на уму пре него што уђе у било какав вид расправе.

Када се деси да у расправи изгубимо свој мир, тиме бивамо побеђени и изманипулисани.

Фото: Профимедиа

 

Уколико се нађете у ситуацији да сте жртва манипулатора или да је нужно да се са њим расправљате, можете да користите ове 3 реченице које ће вам помоћи да сачувате мир.

1. Жао ми је што се тако осећаш

Када је манипулатор острашћен, када не може да се суздржи од ужасних реченица, када галами или када нам прети, "Ти си крив, знам ја зашто си то рекао...". Када на такву његову рекацију одговоримо са "Жао ми је што се тако осећаш", ми смо тим потврдили да видимо да се он осећа лоше, али смо му у преводу рекли да су његова осећања његова одговорност, а не наша.

Манипулатор напада јер жели да се бранимо, и да се напаја нашим прекомерним реакцијама. А ми овом реченицом одговарамо, али не реагујемо и понашамо се сасвим културно, лепо и мирно.

2. Ја могу да прихватим твоје погрешно мишљење о мени

Овом реченицом, као мачем, сечемо расправу која иде у погрешном смеру по нас. Тако му саопштавамо да је његово мишљење његова ствар и да је то његов проблем, а не наш. Свако од нас треба да зна ко је и шта је, шта смо рекли или урадили, а то што манипулатор мисли је његова ствар.

Тиме смо опет показали да га поштујемо, да поштујемо његово мишљење иако је погрешно.

Ми своју вредност не треба да базирамо на туђем мишљењу и овом реченицом и саговорнику то јасно стављамо дознања. Ничије мишљење не може да нам нашкоди уколико ми то не допустимо.

3. Твој бес је твоја одговорност

Манипулатори препознају емпате и осећајне људе и такви су најбољи њихов плен, они их осете и на њих се најчешће "накаче". Такође, осетљиви људи се привлаче са манипулатором и иду као рука и рукавица. Манипулатори нас својим бесним реакцијама врло лако контролишу. Када освестимо да је његова бес његова ствар, а не наша, ми се тиме ослобађамо.

Ако одбијемо да уђемо у расправу са манипулатором, ми излазимо као победници.

Стил