У Србији готово да нема балкона ког не красе мушкатле.  Мушкатле нису захтевне за негу, уникатне су, нису скупе и имају цветове нежних и лепих боја. Ова биљка воли светла и топла места.  Због свега тога, овај цвет из Јужне Африке, избор је многих на овим просторима.

Фото: Профимедиа

 

Иако су лаке за одржавање, морате их припремити за пролеће које долази.

Стручњаци кажу да је оптимална температура за гајење мушкатли од 10 до 27 степени.  Њих је потребно заливати редовно, али не и превише јер претерано заливање може изазвати труљење корена. Труљење корена може изазвати и претерана влажност, тако да и ниво влажности у ваздуху не сме бити много повишен. У каснијим поподневним часовима, уколико време није много хладно, можете их попрскати одстојалом водом.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Lekovite Biljke

 

Како их припремити за пролеће које долази?


На самом почетку пролећа потребно је орезати и залити мушкатле, а пожељно их је и пресадити. Од прихране пожељно је користити ђубриво за мушкатле или ђубриво за цветнице. Током вегетације једном до два пута недељно користите прихрану. Листови ове биљке имају длачице, па се не смеју прихрањивати прскањем преко листова.

Док траје зима потребно је да стално склањате осушене листове. Водите рачуна, све док их не изнесете на терасу, немојте их држати у топлим и претерано мрачним просторијама. Последице боравка у оваквим просторијама може бити стварање танких бледих изданака и исцрпљивање биљке.

БОНУС ВИДЕО: