Акција је део операције усмерене на производњу неисправног горива у колумбијској провинцији Норте де Сантандер, близу границе Колумбије са Венецуелом, пренео је Ројтерс.

Медиј наводи да се гориво прерађује из сирове нафте коју криминалне банде краду из државног цевовода и кључни је састојак у производњи кокаина, а може се мешати с бензином или дизелом и користити за покретање машина у илегалним рударским операцијама.

"Полиција је посвећена борби против организованог криминала и заштити природе, јер схвата да је то непроцењив ресурс за друштво", рекао је у саопштењу директор колумбијске руралне полиције Карабинерос Вилијам Кастано.

Колумбијска власт преузела је контролу над 13 базена који се користе за складиштење угљоводоника, а запленила је пет импровизованих рафинерија, 17 комада опреме за прераду и 4.250 галона рафинисаних угљоводоника, додаје се у саопштењу.

Производња кријумчарског горива, познатог као патегрило, представља велики проблем у Колумбији, јер сваког дана бива украдено хиљаде барела нафте, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО: