"Ових дана увелико се припремамо за пробни завршни испит, одржали смо састанак са директорима школа свих београдских општина и договорили смо кораке, односно подсетили се сваког пробног и завршног испита који нас је чекао годинама уназад", рекао је Драган Филиповић, начелник Школске управе Београд.

Ове школске године пробни завршни испит се одржава петком и суботом, рекао је Филиповић.

"У петак се полаже тест из математике од 12 часова, субота је резервисана за тест из српског/матерњег језика и књижевности у 9 часова и 11 и 30 ученици полажу трећи тест, изборни предмет који су бирали", рекао је Филиповић.

Наивећи број ученика када је реч о трећем тесту, односно предмету по избору ове године опредељивао се највише за географију, а затим за биологију, док се значајно мање ученика пријавило за остала три предмета: за историју, хемију и физику, рекао је Филиповић за Танјуг, преноси Еуронеwс Србија.

"Ученици односно школе су добиле идентификационе обрасце, ученици су добили идентификационе бројеве, то ће бити подељено. Обавезе школе је да се на ђачкој књижици стави идентификациони број, као и на сваком тесту који ученици полажу", рекао је Филиповић.

Резулатати пробног завршног испита служе пре свега школи, зарад унапређења плана и програма наставног процеса, објаснио је он и додао да наставници, односно стручна већа могу да анализирају резултате из сваког предмета и да измене или допуне припремну наставу за рад до краја школске године.

"Подсетимо да це осмаци имати прилику да промене исказано опредељење који од пет предмета ће полагати као треци тест. То це моћи да ураде од 8. до 11. априла", закључио је Филиповић.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".