Катарина је двострука Олимпијска првакиња, четвороструки првак света као и шестоструки првак Европе. Осамдесетих година мушкарци су уздисали за њеним извајаним телом, бујним попрсјем и прелепим лицем.


Међутим, то је занимало и тајну службу Немачке Демократске Републике (ДДР), злогласну Штази!

Витова је једном приликом отворила душу и обелоданила своја сазнања из досијеа који је имала прилике да чита после пада Берлинског зида, односно ДДР-а. Доживела је велики шок када је сазнала колико су рано почели да је надзиру. "Има осам година и јако је талентована", прва је уписана реченица, што значи да је још као дете била под присмотром.
Наводи да су агенти у извештајима писали гомилу неистина.

"У једном извештају написали су да сам водила љубав у хотелској соби од 20.00 до 20.07 сати! Заправо сам седела и разговарала са пријатељем. У једном моменту смо заћутали неколико минута, и то је био повод уходи да напише глупост", тврди клизачица.

Каже да су се комунисти толико мешали у њен приватан живот да су успели да је одвоје од првог момка јер је био рокер. Није се уклапао у источнонемачку представу о добром момку: био је бубњар у рок бенду и носио је пругасте панталоне. Када је стасао за војску, стационирали су га далеко од ње како не би могли да проводе викенде заједно. У то време сам плакала као киша - прича Катарина. Послали су га у војску у најдаље место у ДДР. "Три дана ми је требало да дођем до њега да би били заједно. То нам је прекинуло везу, а ја сам била уништена", описује Катарина.

Поред тога што су за њу тврдили да је клизачица са најбољом техником, што су је сматрали физички најприпремљенијом, многи су у Катарини Вит видели и најзгоднију и најпожељнију спортисткињу од средине осамдесетих година прошлог века.

Катарина се родила 1965. у месту Стакен на периферији источног Берлина. Мајка Катја јој је радила у болници као физиотерапеут, а отац Манфред је био фармер.

Витова се пробила на велику клизачку сцену 1982. године на Светском првенству у Копенхагену, када је освојила бронзану медаљу. Исте године освојила је и друго место на европском првенству. Следеће године била је друга у Европи и четврта на свету, што је била права увертира за Олимпијске игре у Сарајеву. У Сарајеву је Катарина на запрепашћење многих освојила злато за једну једину десетинку поена испред фаворизоване Розалин Самерс из Америке. Немица је успела да изведе три трострука скока у слободном програму, што до тада није било виђено у женском клизању.
Након тријумфа у Сарајеву уследила је права владавина Катарине Вит леденим плочама широм света. Била је европска шампионка 5 пута узастопно, а светску титулу је узела на 4 од наредних 5 првенстава.

Злато јој је измакло само 1986. године, а тада је била друга. За то време, не само да је померала границе акробатике и грациозности у такмичењима, већ је померала и границе са атрактивним, неретко и провокативним костимима које би носила на такмичењима. Нико се није бунио осим оних који пишу правила и оних које су губиле.

Дошло је време и за Калгари 1988. године. Знало се да ће дуел за злато водити Катарина Вит и Деби Томас, девојка која јој је 1986. године узела светску титулу. Уље на ватру долила је чињеница да су неким чудном и једна и друга изабрале да слободни програм клизају уз Кармен Жоржа Бизеа. Мало боља Кармен је била Катарина Вит и на одушевљење, слободно се може рећи, целог света, постала је прва девојка од Соње Хени, која је одбранила олимпијско злато у уметничком клизању.

Кармен, коју је Катарина Вит извела на Олимпијским играма у Калгарију 1988. године ушла је у анале светског клизања. По овој изведби је годину дана касније снимљен филм „Кармен на леду” у ком је играла Витова.

Године 1988. започиње професионалну каријеру са Брајаном Боитаном (такође олимпијским шампионом). Турнеја по Америци је трајала три године. Њихов шоу „Клизање - Вит и Боитано” је био толико успешан да је Медисон Сквер Гарден први пут у 10 година био распродат због једне клизачке манифестације.

Године 1998. Катарина Вит је обрадовала цео мушки свет сликавши се за Плејбој. То је други најпродаванијији број популарног часописа још од првог броја, када је насловну страну красила Мерилин Монро. Њена „шоу бизнис“ каријера наставља да цвета. На телевизији води емисију „Звезде на леду“. Имала је епизодне улоге у филмовима а појављивала се и у серијама. Крајем 2005. године објавила је аутобиографију названу „Између обавезног и слободног“, као и роман под насловом „Само са страшћу“. У Америци је 1999. године проглашена најбољом клизачицом 20. века и најомиљенијом спортискињом. Цени се да је зарадила 75 милона долара у каријери.

Ако кажете да је Катарина Вит најбоља клизачица свих времена нећете много погрешити, а наћи ће се мало људи који се неће сложити да поред тога што је најбоља клизачица свих времена, Катарина Вит је и најлепша клизачица свих времена.

Са мушкарцима Катарина није никада била успешна као што је била на леду. То је умногоме крив њен начин живота неуморне луталице по авионима и хотелима. Иако је попис момака Катарине Вит дугачак, она никада није била у браку и нема децу. Новинари су пратили сваки корак Катарине Вит, тако да данас имамо уредан попис њених момака, који иду овим редом по годинама када се са њима забављала:

1984-1988 ИНГО ПОЛИТЦ (1959) је немачки музичар, композитор, продуцент, пијаниста и бубњар, и Катаринина прва велика љубав. Забављао се са Катарином четири године у Источној Немачкој. Завршио је Музичку академију у Источном Берлину.

1988 АЛБЕРТО ТОМБА (1966) је славни италијански скијаш с надимком Томба ла Бомба који се кратко забављао са Катарином када је он имао 21 годину а она 22.

1988 КУРТ БРАУНИНГ(1966) је канадски кллизач рођен у Алберти на Стеновитим планинама, највише познат по томе што је извео четвороструки скок на леду што је наведено у Гинисовој књизи рекорда. Кратко се забављао са Катарином.

1992 РИЧАРД ДИН АНДЕРСОН (1950) је амерички глумац рођен у Минеаполису. Два месеца се забављао са Катарином.

1994 РОЛФ БРЕНДЕЛ (1957) је немачки музичар - бубњар, композитор и текстописац. Завршио је Музички институт у УСА. Шест месеци се забављао са Катарином, пре тога је био осам година у вези са великом немачком звездом Неном.

1995 ДЕНИ ХЈУСТОН (1962) је амерички глумац, сценариста и режисер, син славног режисера Џона Хјустона. Били су заједно годину дана.

1996-2002 МАРКУС ХЕРМАН је немачки музички продуцент и менаџер и бизнисмен који је био у вези са Катарином 6 година и 3 месеца.

2002 ГРЕГОР ПРАХТ (1967) је немачки оперски певач, песник и продуцент који се у неколко недеља састајао са Катарином у мају и јуну 2002.

2002-2003 ДЕЈВ ХОФИС (1953) је амерички менаџер турнеја и аудио инжењер који се са Катарином дуго познавао пре него што су ступили у везу. Забављали су се од јуна 2002. до 2003. укупно 7 месеци, током веома успешне америчке турнеје Катарине Вит по Америци, када је обишла 61 град.

2004 СИГФРИЕД ВУЛФ(1957) је аустријски менаџер, са којим је Катарина била свега два месеца.

2008 АНДРЕАС РУЕТЕР (1963) је немачки и инвеститор из Минхена.. То је био њен први дужи однос након четворогодишње паузе. Те године у фебруару 2008, Катарина је имала опроштајну турнеју. На наговор пријатеља упознали су се на слепо и у два месеца имали неколико узајамних посета у Минхену и Берлину.

Од када је завршила спортску каријеру, Катарина Вит се појавила у неколико филмова, углавном Немачких продукација и чест је гост у телевизијским емисијама.

 

(Мејл)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".