Током сна наш организам се обнавља, храна се вари, калорије губе, а ми се пунимо енергијом за дан који је пред нама. Милиони људи пати од недостатка сна и управо би то могло да утиче на брже старење, али и ризик од развоја различитих болести.

Ауторка студије Леони Батлер са Каролинска Институа у Стокхолму желео је да откриије какву улогу навике (не) спавања и рутине утичу на наш природан процес старења. Истраживачи су упитали 429 испитаника да оцене колико се младо или старо осећају у односу на своје реалне године, а затим су исказе упоредили са њиховом рутином спавања.

Они који су имали квалитетан сан сваке ноћи оценилу се себе у просеку 5,8 година млађим. Анализа је показала да је свака немирна ноц́ у претходном месецу била једнака осец́ају три месеца старијим. Они најуморнији себи су додавали деценију више.

"Изузетао поспаност било је повезано са осец́ањем десет година старијим. У нашим 30-им годинама и касније, разлика између тога колико имамо година и осец́аја постаје све израженија", навела је др Леони Батлер додајући да докази указују на то да недостатак сна убрзава биолошко старење оштец́ујуц́и ДНК, пиреноси за Сун хеалтх здравствени дописник Сем Бланчард.

Наш неуролог прим. доктор Славко Јанковић раније је за К1 напоменуо да је идеално спавати између седам и осам сати у континуитету, ни мање ни више, јер све испод или преко тога скраћује живот, показале су статистике.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".