Родом из Кардифа у Велсу била је најпознатија по појављивању у филму "Yоурс, Мине Анд Оурс" из 1968. године, као и у сапуницама као што су "Анотхер Wорлд", "Гуидинг Лигхт", "Оне Лифе то Ливе" и "Тхе Yоунг анд тхе Рестлесс".

Њен бивши супруг и партнер из филма "Yоурс, Мине Анд Оурс" глумац Тим Метесон, огласио се у среду на друштвеним мрежама са тужном вешћу о њеној смрти.

"Тешка срца делим вест о смрти Џенифер Лик", рекао је Метисон, која је био у браку са Џенифер од 1968. до 1971. године.

 

 

"Она није била само моја телевизијска сестра у "Yоурс, Мине анд Оурс", вец́ такође моја вољена прва жена. Џенифер је била изузетна жена, снажна, љупка и невероватно талентована. Моје најдубље саучешц́е изражавам њеном мужу од 47 година, Џејмсу Д'Аурију и њиховим пријатељима".

Лик се борила са 'ретком неуролошком болешц́у' званом 'прогресивна супрануклеарна парализа', пише у извештају објављеном у Тхе Еаст Хамптон Стар, који потврђује датум њене смрти.

Према клиници Мејо, прогресивна супрануклеарна парализа "је ретка болест мозга која утиче на ходање, равнотежу, покрете очију и гутање." То је "произлази од оштец́ења ц́елија у деловима мозга који контролишу кретање тела, координацију, размишљање и друге важне функције", према клиници, и "погоршава се током времена и може довести до опасних компликација, као што су упала плуц́а и отежано гутање .' У клиници кажу да нема лека за ово стање, а лечење је усмерено на управљање симптомима.

Д’Аурија је рекао да је Џенифер била укључена у истраживачке програме за клинику Мејо у Минесоти за борбу против прогресивне супрануклеарне парализе, наводи лист.

"Њена храброст је узалуд покушавала да се избори са болешц́у", рекао је Д’Ауријо и додао да је глумица донирала своје мождано ткиво за медицинска истраживања, што је један веома несебичан чин који може помоћи другим људима који болују од ове болести.

Џенифер је била "стидљива и повучена особа, која никада није желела да буде у центру пажње нити је имала потребу за публиком", рекао је њен супруг, наводи лист. Сачувала је та осец́ања и показивала их само пред камером, а онда је постала вансеријска. Глумила је поред легенди Тинселтауна Лусил Бол и Хенрија Фонде у филму из 1968. године, играјуц́и Колин, ц́ерку Боловог лика Хелен Норт. У филму су такође глумили Ван Џонсон, Том Босли и Луиз Трој.

 

 

Њено прво појављивање на екрану десило се средином 1960-их са емисијама "А Фламе ин тхе Wинд"; и пар епизода серије "Wојецк" са легендарним режисером Мајком Николсом.

Након тога је добила улогу у легендарном филму из 1967. "Тхе Градуате фром Ницхолс", према новинама, али је одустала због проблема са имиграцијом. На фронту сапуница, Лик се појавила у улози Гвен Шерман у две епизоде ​​из 1974. "Тхе Yоунг анд тхе Рестлесс"; шест епизода "Анотхер Wорлд" у ком је играла Олив Рандофх од 1976-1979; и једна епизода "Гуидинг Лигхт" из 1981. у којој је глумила Бланш Бувије.

Џенифер се повукла из својих глумачких подухвата 1980-их и почела да ради за фирму за некретнине Девлин МекНиф као агент за продају. Иза ње су остали муж Џејмс Д'Аурија и брат Кенет Лик.

БОНУС ВИДЕО: