Потрага за девојчицом, која је нестала у уторак у Бањском Пољу код Бора, настављена је и пети дан, а разматра се претрага Борског језера које се налази у близини. Надлетање хеликоптера унело је јуче додатну пометњу међу мештанима, који су изашли да би посматрали летелице у ниском лету.

Један хеликоптер је споро облетао око појате где је Данка виђена последњи пут и изнад оближње шуме. Други је надлетао област између места нестанка до Борског језера. Након што су припадници специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације из Београда и Новог Сада, који су заједно са осталим припадницима МУП детаљно претражили овдашњи тунел, подземне канале и шахте, дужине од око 4,5 километра у рејону имања Драгомировића , Данкиних деде и бабе по мајци, и нису нашли ни један једини траг да је девојчица којим случајем ту била, Борско језеро је, веле упућени, и најлогичнији избор за претрагу.

Преко брда, језеро је на неких четири и по километра ваздушном линијом, а асфалтним путем нешто више од шест километара и, премда, постоји бојазан да дете није могло само дотле да дође, није искључена ни та могућност. У случају претраге Борског језера, које је вештачки створено пре шест и по деценија, у целу потрагу би морала да буде укључена и Ронилачка јединица Жандармерије, јер ова акумулација заузима површину од 79 хектара, има и до 12 милиона кубика воде, а на појединим местима је дубока и преко 50 метара. Засад нема назнака у ком би се још смеру потрага за девојчицом могла одвијати. Полиција, осим оскудних саопштења, никакве званичне информације не даје, али полицијске патроле и даље обезбеђују двориште из којег је двогодишња Данка Илић нестала.

Фото: МУП

 

 

После пет дана потраге, и даље нема никаквог трага у вези са несталом девојчицом. Иако су полицијске снаге још увек присутне у ширем рејону Бањског Поља, у току јучерашњег дана примећена је и појачана контрола саобраћајних патрола МУП на путевима између Бора и овог приградског насеља. Претходних дана је претражено 10 квадратних километара око куће испред које је девојчица нестала, у претрази је учествовало више од 500 полицајаца, спасилаца и добровољаца, а претражен је и канал испод куће који води до рудничких постројења.

Из дворишта је, камионима градске чистоће, након што су на терену непрекидно радиле три радне машине, изнета велика количина разног отпада. Управо је тај терен, кажу упућени, и рашчишћаван како би се омогућио приступ тунелима и шахтовима у том рејону. И док су очи јавности упрте у мајку Ивану, која је девојчицу и последњи пут видела и која је, према незваничним сазнањима вештачења њеног телефона, обрисала мноштво порука и евиденцију позива, отац нестале девојчице, Милош, испитан је на полиграфу и прошао је полиграфско тестирање. Мајка девојчице, Ивана, не може да буде испитана на полиграфу јер је трудна.

Фото: Новости

 

 

Полиција је са њом у чак четири наврата пролазила кроз сваку информацију која је стигла до њих у истрази нестанка мале Данке, будући да је она и последњи пут 26. марта видела девојчицу. Ивана је заједно са полицијом прекјуче обишла место где је у уторак довела своје двоје деце, трогодишњег сина и двогодишњу кћерку, како би се урадила детаљна реконструкција кретања и проверила сва сазнања и информације. Родитељи ће, сазнајемо, и надаље бити испитивани на разне околности и информације, до којих се дође током потраге за девојчицом и док се не разјасне све околности и сазна судбина детета.

У недостатку било каквих званичних информација одмах су се по чаршији "развила" и бројна говоркања о наводној продаји детета, лошим породичним односима, које су у више наврата демантовале неке од комшија у Бору, до разних теорија завера које су ову тешку драму учиниле још тежом и мрачнијом. Једни категорички тврде да је дете отето, други, пак, одбијају и да верују у ту могућност, али су сви једнако забринути и све их мучи исто питање: где је Данка? Ова девојчица, смеђе косе, браон очију и висине око 85 центиметара, која у мају пуни две године, нестала је у уторак око 13.45. У тренутку нестанка на себи је имала љубичасте панталоне, маслинастозелену јакну и косу везану у реп, исто као и на фотографији коју је објавила ујна Јована на друштвеним мрежама, апелујући да се дете нађе и која је једна од три коју је Данкина мајка наводно начинила тог дана.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".