Нове цене горива биће на снази до следећег петка 12. априла, и дизел и бензин су поскупели за 3 динара.

Пала цена нафте у свету
Према подацима са берзи, цена сирове нафте је пала на 86,726 долара, а цена нафте Брент на 91,046 долара. Европски фјучерси гаса су се на отварању берзе ТТФ продавали по цени од 26,265 евра за мегават-сат.

Петини глобалних капацитета за прераду нафте прети затварање
Више од петине глобалних капацитета за прераду нафте је у опасности од затварања, наводи се у недавно објављеном у извештају консултантске куће за енергетику Вуд Мекензи са седиштем у Единбургу.

Вуд Мекензи је анализирао 465 капацитета за прераду нафте и навео да је 21 одсто њих у 2023. години било под ризиком од затварања, преноси Ројтерс. Марже на бензин су ниже, а у свету расте притисак да се смање емисије угљеника, наводи се у извештају.

Највећи број локација којима прети затварање се налази у Европи и Кини, што доводи у опасност око 3,9 милиона барела дневно (бпд) капацитета прераде нафте.

Око 30 европских рафинерија већ је затворено од 2009. године, показују подаци компаније Конвејв, а скоро 90 још увек ради. Ова серија затварања је изазвана конкуренцијом новијих и сложенијих постројења на Блиском истоку и Азији, као и утицајем пандемије корона вируса.

БОНУС ВИДЕО