- Неће им то проћи. Сви који су узели новац који им не припада, одговараће по закону. Имају рок недељу дана. Знамо ко су и колико су дизали јер су трансакције дигиталне - рекао је Абе Сано, председник етиопијске комерцијалне банке ЦБЕ, након огромног техничког пропуста тоокм којег су грађани могли дизати неограничене количине новца, без обзира колико имали на рачуну.

Трајало је то сатима док банка није схватила да нешто није у реду, пише ББЦ.

Почело је међу студентима на кампусу који су могли подићи велике количине новца. Вест се проширила и људи су се почели скупљати испред банкомата Цомерциал Банк оф Етхиопиа (ЦБЕ). Док су у банци схватили да је грешка, грађани су обавили већ 490 хиљада трансакција!

Дошло је до тога да је полиција морала растеривати људе испред банкомата. Људи су схватили да се неограничена средства могу пребацивати и преко мобилне апликације на рачуне у другим банкама. Како је рекао предсједник банке Абе Сану, највише новца подигли су студенти. Пре него је банка стопирала трансакције, грађани су дигли или на рачуне других банака већ пребацили невероватних 40 милиона долара, што је еквивалентно 4.326.088.000 dinara.

- Већ смо припремили процедуру пријаве полицији за оне који не врате новац. То није њихово. У тих 490 хиљада трансакција, неких 10 хиљада су биле легалне. Неки су нам већ вратили новац - рекао је председник банке.

Факултети су упозорили студенте да врате новац.

- У кантини је обавештење да морамо вратити новац или ћемо одговарати. Но нисам видио да је нетко вратио - рекао је студент из једног етиопијског кампуса.

Из банке су рекли како није било хакерског напада, већ је то био технички пропуст који је настао током рутинских активности одржавања и инспекције те су додали како рачуни корисника нису били угрожени.

БОНУС ВИДЕО