Као девојка служила је у кући једног Јеврејина у Солуну, где је била малтретирана због своје вере у Исуса Христа. Жена Јеврејина ког је служила терала ју је да одбаци своја верска убеђења и да крене да посећује синагогу, али Матрона је ћутала и потајно се и даље молила Христу.

Када је жена Јеврејина сазнала да Матрона не одустаје и да и даље иде у цркву, страшно се разљутила. То је био разлог што је истукла Матрону и затворила у једну мрачну одају, а након свега ју је и везала. По предању, нашли су је одвезану Божијом вољом и у тренутку кад се молила Господу. Наставили су да је муче и поново затворили и изгладњивали. Када се Матрона упокојила у Господу, газдарица је баци са висине своје куће.

Тада су хришћани узели тело мученице и сахрании је часно. Епископ Александар. сазнавши за муке које је прошла, подиже цркву на њеном гробу и положи ту мошти.

Јеврејку која је мучила преподобну Матрону стигла је правдедна казна: на истом месту где је бацила Матронино тело, спотакла се, пала и разбила намртво.

МОЛИТВА СВЕТОЈ МАТРОНИ СОЛУНСКОЈ

"О блажена мати Матроно, која душом на Небесима пред престолом Божјим предстојиш, а телом пак на земљи почиваш, датом ти благодаћу с више многобројна чудеса твориш. Погледај сада милосрдним твојим оком на оне грешне, који у жалостима, у болестима и греховним искушењима дане своје проводе, утеши очајне, исцели недуге наше љуте попуштене од Бога по гресима нашим, избави нас од многих беда и неприлика, умоли Господа нашег Исуса Христа да нам опрости сва сагрешења наша, безакоња и грехопаде, које ми од младости наше чак све до сада чинимо, да твојим молитвама добијемо благодат и велику милост и прославимо у Тројици Једнога Бога, Оца и Сина и Светога Духа сада и увек и у векове векова. Амин."