Месец је прво заклонио Сунце посматрачима из Мексика и затим у америчкој држави Тексас.

У Тексасу је оркестар изводио музику из филма "Ратови звезда", док су посматрачи аплаудирали кад се небо разведрило и омогућило им чист поглед на помрачење Сунца.

 

 

Стотине припадника особља Беле куће у Вашингтону посматрали су помрачење, а председник Џо Бајден је виђен са наочарима за посматрање помрачења Сунца у руци док се укрцавао у председнички авион у Висконсину, преноси Глас Америке.

 

 

Грађани Индијанаполиса су имали прилику да виде прво помрачење Сунца у том граду у последњих 800 година, објављено је на налогу НАСА на мрежи X.

Помрачење је могло да се посматра и на сајту и "Јутјуб" каналу НАСА, а компанија "Старлинк" познатог милијардера Илона Маска објавила је на мрежи "X" снимак сенке Месеца на Земљи из свог сателита.

За разлику од делимичног, код потпуног помрачења Сунца небо потамни као да је сумрак, што омогућава да се види корона Сунца, односно његова атмосфера јарко беле боје.

 

 

Мрак током дана траје до 4 минута и 28 секунди, што је скоро двоструко дуже него током помрачења у Сједињеним Америчким Државама пре седам година, зато што је Месец ближи Земљи. До новог потпуног помрачења на овом нивоу проћи ће још 21 година.

Помрачење је најпрепочело на јужном Пацифику, после чега је преко Мазатлана у Мексику прешло у Тексас, Оклахому, Арканзас и 12 других држава на средњем западу, средњем Атлантику и Новој Енглеској, и на крају у Канаду, а последња "станица" је Њуфаундленд. Месечева сенка је за само сат и 40 минута прешла 6.500 километара широм континента.