Певачица Сека Алексић приведена је након наступа у једној циришкој дискотеци због радних дозвола, које, према њеним речима, "нису биле адекватне".

Фото: АТА имагес

 

Сека је открила и да је полиција узела изјаву и њој и члановима бенда, а потом наплатила казну власнику клуба у којем је наступала. Певачица је у притвору наводно провела 8 сати, мада није једина с домаће естраде која је имала проблем с припадницима закона.

Певачица Теа Таировић је пре две године приведена на аеродрому у Немачкој, када се враћала с наступа. На пасошкој контроли полиција је привела певачицу, што је њу збунило јер није знала који је разлог и због чега је одводе у притвор. Теа је прекршила закон који регулише колико времена, али и број радних сати певачица може имати у земљама Европске уније.

Фото: АТА имагес

 

Пре ње "иза решетака" је био и Здравко Чолић, који је осамдесетих, када је живео углавном у Загребу, био приведен.

"Био сам нека врста менаџера и човека који је имао одређена уложена средства у области телефоније. А шира јавност је сазнала да се бавим малом привредом тек када сам ухапшен у Охриду зато што сам кредитна средства претварао у девизе. Девизе је тада било јефтиније купити у Македонији него у Београду и Загребу", испричао је Здравко својевремено, па открио како је дошло до хапшења:

Здравко Чолић 30. 5. 1959.

"Било је врло непријатно. Људи су куповали девизе у тим албанским селима. Пратили су ме све време јер шта ја радим ту у фебруару кад нема ни концерата, ни туриста. А ја натоварен у громби капуту као у песми Бијелог дугмета и они ме сачекају и узимају ми све девизе. Касније је Анте Марковић увео легалну куповину девиза и да сам сачекао осам месеци, не би до тог хапшења ни дошло. Али то су биле чисте паре, никаква црна лова".

Фото: М. Анђела

 

У притвору је провео три дана.

"Први дан сам био у канцеларији код начелника. Поштован сам. Вода и пљескавица. Онда сам послат у хотел да преспавам, а ујутру бих долазио на разговор. Цели дан траје разговор од осам ујутру до осам увече. То је била врста притвора са толеранцијом. После три дана, пушта ме истражни судија и браним се са слободе. На смену су улазили људи да прате суђење, на уводној речи једни, па они излазе да уђу други да саслушају одбрану, и на оптужницу долази трећа група људи.

Када би долазили на суђење, неки би викали: "крив је, осудите га", неки други су викали: "где сте осудили човека, па сви купујемо девизе". И наравно, да дође Анте Марковић и донесе закон да сви можемо куповати девизе".

Певач Саша Ковачевић је 2020. године приведен на аеродрому у Њујорку.

Фото: АТА имагес

 

Када је кренуо на пут у Доминиканску Републику са братом Радетом и остатком екипе, не би ли екранизовао чак четири песме на овој егзотичној дестинацији, Саша није ни слутио какав ће га малер потерати.

"Салета је на аеродрому у Њујорку привела полиција. Дошло је до неке забуне, па су га скинули са редовног лета и одвели у посебну просторију и задржали пар сати, таман да му лет за Доминикану пропадне", открио је тада извор за "Свет", па наставио:

"Уопште му није било свеједно. Питао их је зашто га држе и проверавају, а одговор је био да је то део рутинске контроле и да су пооштрене мере опреза. Убрзо му је полиција вратила документа, саопштила да је све у реду и да може да настави пут".

Фронтмен групе Моби дик у једном интервјуу је проговорио је о два своја хапшења. После једног наступа са Лепом Бреном, Срђан је ухапшен на аеродрому у Швајцарској.

"Са Бреном сам радио један албум, она је увек била мало дистанцирана. Сећам се, већ сам имао групу "Моби Дик" и путовали смо у иностранство на неку групну свирку. А нас су стално мешали са народњацима. Али то је морало тако да буде, јер у иностранству где има највише пара, ту су певали народњаци, а нас су тражили тад због "Краља кокаина". Био је то велики наступ после кога су нас исплаћивали у кешу. Како су они то скупили са благајне мени су дали пар хиљада франака. Пошто су се франци лоше котирали код нас, ја сам имао навику да на аеродрому заменим те франке за марке", рекао је Срђан и додао да се испоставило да је од тих свих франака сто било лажно.

Фото: Д. Мишић

 

"И мене ухапсе на аеродрому. Имао сам ту срећу јер није било 500, јер за 500 добијеш силне неке забране. Али су ме свакао једно пола сата испитивали. Они не разумеју енглески, ја не разумем немачки. То је трајало док није дошао мој друг који је Швајцарац и који им је објаснио да сам ја певао и да сам добио бакшиш и да нисам имао начин како да проверим да ли је новчаница права. Пустили су ме пошто је било само сто франака у питању. У међувремену је авион требало да полети и они су ме пустили буквално пет минута пред полетање".

 

Слоба Васић је имао проблема са законом јер у његовом пасошу није било места да се удари печат. Полиција га је на аеродрому у Цириху задржала и није му дозволила да напусти зграду. Слоба се није појавио на наступу и остао је без новца, а првим јутарњим летом враћен је у Београд.

"Истина је да сам имао проблем на граници када сам слетео у Цирих. Уместо да одем на наступ, морао сам целу ноћ да проведем на аеродрому. Преспавао сам у једној просторији и сутрадан сам се првим летом вратио у Београд. Криво ми је што ме нису у Београду упозорили да бих на време обавестио газду локала, где је требало да наступим. Извињавам се свим људима који су то вече били ускраћени за провод, као и власнику тамошње дискотеке", рекао је певач.

Ацо Пејовић се уписао на листу ухапшених познатих личности. Пре више од 15 година, на граници између Италије и Француске, певач је приведен у притвор где је преноћио, а сутрадан је након то је платио казну пуштен.

Фото: Петар Милошевић

 

"Пошто није имао одговарајућу визу, Пејовића је гранична полиција одвела у притвор и ту је морао да преноћи. Сутрадан му је изречена новчана казна коју је он уредно платио и након тога су га пустили. Ништа страшно, али свакако је то непријатно искуство. Никоме није свеједно када га полиција приведе, чак и у овим случајевима који се лако решавају", рекао је извор за "Скандал".

Прошле године је ноћ у притвору провела и "краљица бакшиша" Јана Тодоровић. Певачица је требало да пева у Луксембургу пре неколико дана, а како преносе босански медији, ухапшена је на аеродрому у Цириху јер није имала дозволу да пева.

Фото: АТА имагес

 

Наводи се и да је преспавала у затвору, а онда су је првим летом пребацили за Београд. Швајцарци и су јако ригорозни по том питању, али да је у Цирих долетела авионом из Немачке, с обзиром на то да је држављанка Европске уније до овога можда не би ни дошло.