Тројица мушкараца су кренула на пецање кад им се око атола Пикелот у Микронезији 31. марта на броду покварио мотор. Успели су да се искрцају на ненасељеном Пикелоту, међутим, радио је остао без батерије пре него што су стигли да позову помоћ.

Тада су бродоломници сакупили палмино лишће и сложили их тако да испишу реч "ПОМОЋ" на плажи и чекали. Мушкарци су недељу дана живели од кокосовог меса, али су имали свежу воду из малог бунара на острву који понекад посећују рибари у региону.

Потрага за мушкарцима почела је 6. априла кад је један од њихових рођака позвао спасилачке службе на америчкој пацифичкој територији Гуам и рекао да се рибари нису вратили.

Тешко је преценити колико је Пикелот удаљен. Острво је део Микронезије, мале пацифичке државе између Филипина и Хаваја, која се састоји од више од 600 острва распоређених широм океана.

 

 

Обалска стража је саопштила да је извиђачки авион америчке морнарице П-8А, који је упућен из ваздухопловне базе Кадена на Окинави, приметио знак за помоћ 7. априла.

Поручница Челси Гарсија, координаторка мисије трагања и спасавања, рекла је да је знак био кључан за њихово проналажење у области претраге која је покривала више од 250.000 квадратних километара.

- Тај чин генијалности био је кључан у усмеравању спасилачких напора директно на њихову локацију - саопштила је Гарсија.

Морнарички авион је тројици мушкараца испустио пакете за преживљавање и пренео њихову локацију у центар за спасавање.

ХЦ-130 обалске страже, који је полетео са ваздушне станице Барберс Поинт на Хавајима, испустио је дан касније радио мушкарцима, који су потом посади рекли да су у доброј форми и жељни да се врате кућама.

Међутим, кад је брод обалске страже стигао до Пикелота 9. априла, прича је добила још један преокрет! Један од првих припадника спасилачке мисије, који се искрцао на плажу, био је подофицир 2. класе Јуџин Халишлијус. Бродоломници су у старту били изненађени кад су видели да је Микронезијанац и да говори локални језик.

- Могао сам да им видим на лицима: "Вау! Ко је овај момак који говори наш језик" - рекао је Халишлијус за ЦНН.

А кад се подофицир представио насуканом мушкарцу, који му је први изашао у сусрет, уследило је још веће изненађење. Схватио је да су му насукани мушкарци заправо рођаци!

- Није могао да верује да сам дошао са обалском стражом која покушава да их спасе - рекао је Халишлијус.

Ово иначе није било прво спасавање бродоломника са Пикелота.

Три друга мушкарца, која су 2020. године путовала између два микронезијска атола, насукала су се тамо након што је њихов брод остао без горива током путовања.

Написали су "СОС" на плажи док је поруку неколико дана касније уочила посада танкера америчког ратног ваздухопловства који је деловао из ваздухопловне базе Андерсен на Гуаму.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО