Истраживање је укључило 32.000 људи из 22 земље света. Истраживачи су их питали колико су пута конзумирали алкохол или дроге у прошлој години. Показало се да су Аустралијанци у просеку пили алкохол две ноћи у току недеље, а пијанство су доживљавали отприлике једном на сваке две недеље.

У броју опијања недељно надмашили су их само Французи који, показало се, пију три пута у том временском периоду. Аустралијанци који су учествовали у анкети су такође троструко више од светског просека морали да зову хитну помоћ због пијанства (3.9 посто њих у поређењу са глобалним просеком који је 1.2 посто).

Треба нагласити да Србија и земље региона нису биле укључене у истраживање. Учествовали су становници Немачке, Новог Зеланда, САД-а, Аустралије, Француске, Велике Британије, Аустрије, Мађарске, Холандије, Швајцарске, Финске, Ирске, Данске, Бразила, Мексика, Белгије, Канаде, Шпаније, Шведске, Пољске и Италије.

Забрињавајућа статистика

Извршна директорка Агенције за истраживање и едукацију о алкохолу, Катарина Гиорги, нагласила је да је ова статистика "забрињавајућа" и да се јасна слика о штетном утицају конзумирања алкохола током пандемије тек открива.

- Аустралија је на врху свијета и по броју случајева у којима су људи пријавили да су се напили, али и по позиву хитне медицинске помоћи због претеране дозе алкохола... Оба та пока затеља указују на то да људи пију до крајњих граница које су поприлично алармантне - рекла је, пише Гардијан.

- Забилежили смо и нагли пораст позива телефонских линија за помоћ у одвикавању од дрога и алкохола, али и повећану укљученост алкохола у случајевима насиља у породици. Постоји значајан удео људи који пију алармантно велике количине алкохола како би се носили са стресом и свакодневним проблемима. На те навике је тешко утицати доккле год живимо у ери пандемије", додала је.

Напоменула је и да је дошло до повећања продаје алкохола у вредности од 3.3 милијарде долара и истакла да се тај тренд раста наставља расти и у овој години.

Истраживачица у "Global Drugs Survey", лекарка Моника Барат, сматра да би висока стопа пијанства у Аустралији могла да буде у вези  са тим што већина земаља није имала толико снажна пандемијска ограничења попут ње.

Ово је топ 10 земаља по учесталости опијања према истраживању агенције "Global Drugs Survey":

1. Аустралија
2. Данска
3. Финска
4. САД
5. Велика Британија
6. Канада
7. Ирска
8. Француска
9. Шведска
10. Холандија

(индекс.хр)