Мањак паркинг места велики је проблем туристичких центара који није заобишао ни Грчку. У јеку сезоне, током јула и августа посебно је изазовно пронаћи прописно стајалиште за аутомобил. Неретко се бира прво слободно место, које је често забрањено. А то грчки саобраћајци не праштају. Према речима директора Националне асоцијације туристичких агенција (ЈУТА) Александра Сеничића, одузимање таблица је легитимно одавно и нема назнаке да се прописи ублаже.

- Осим привременог одузимања регистарских таблица, за ектремне саобраћајне прекршаје, одузимају се и возачке дозволе - каже Сеничић. - Договор са надлежнима у Грчкој је да се таблице одмах врате власнику возила, уз доказ о плаћеној казни. У случајевима озбиљнијих прекршаја не можемо ништа, јер закон важи и за грађане Грчке и за странце, а они не желе да мењају прописе без обзира ко је погрешио.

Ко се бахато понаша у својој земљи, покушаће исте трикове и у туђој. Нарочито када је реч о непрописном паркирању. Код Грка то не пролази, и, како каже Сеничић, треба да се сносе последице за неодговорност. Правну помоћ пружају у Амбасади Србије у Атини и Конзулату у Солуну.

Без докумената и до 30 дана

ПРЕМА грчком закону о друмском саобраћају, у случају непрописног паркирања осим скидања таблица и новчане казне може бити примењена и казна одузимања возачке дозволе на 10, 20 или 30 дана. Некада су командири полиције расположени да одмах након уплаћене казне или сутрадан врате возачу таблице и сва документа, а некада задржавају право да их не врате наредних 30 дана. Након што истекне то време, полиција таблице шаље у конзулат, а конзулат их шаље на адресу у Србији.

Како преноси портал "Грчка инфо", најчешћи кажњиви случајеви су када возачи затворе прилаз другим колима, аутобусима, супермаркету, хотелу или приватној кући. Некада заграде прилаз поштама, банкама и осталим јавним објектима, а многи паркирају на тротоарима или улицама чиме спречавају пролаз возилима хитних служби.

- Дешавало се да додатну непријатност туристима доноси ситуација када полиција таблице скине у дане викенда. У том случају возачи могу да плате казну тек првог радног дана, у понедељак. Уколико је неко планирао да се врати кући у суботу или недељу, ово може да доведе до непланираног продужетка летовања и великих додатних трошкова. Замолите ваше домаћине у смештају да вас упуте где можете сигурно и безбедно паркирати ваш аутомобил. Уколико летовалиште нема бесплатан паркинг питајте власнике смештаја или представника агенције да вас упуте где постоји паркинг који се плаћа - саветују на поменутом сајту.

Тренутна казна за непрописно паркирање у Грчкој износи 40 до 80 евра и може се платити у било којој локалној пошти. Приликом преузимања таблица у надлежној полицијској станици, туристи са собом треба да имају папирић који му је полицајац оставио на шофершајбни и доказ о плаћеној казни.

Г. В./Новости

БОНУС ВИДЕО: