Домаћа, турска кафа, како се све назива напитак који се традиционално припрема у сваком домаћинству, обично пије ујутру и често се сматра мерилом вештине куварице.
Иако није нека превелика наука, или пак озбиљна кулинарска вештина, не полази сваком од руке да направу добру кафу.
Уобичајен поступак јесте да се вода сипа у џезву, по потреби дода шећер, и загрева се док не прокључа.
Затим се склони са ватре, одлије се мања количина воде (како би се направио простор у џезви и да не би искипела), дода млевена кафа – на 1 шољицу воде иде једна већа кашичица кафе. Џезва се врати на ринглу да мешавина прокључа, па се сипа остатак воде.
Прочитајте још
Друга варијанта јесте да се вода не одузима – ако је џезва већа, па не постоји бојазан да ће се течност излити кад прокључа, већ се кафа одмах сипа и пусти се да "баци кључ".
(Крстарица)