Инспекторка Скот је била присутна у тренутку напада и суочила се са убицом у шопинг молу препуном људи.

Она се види на снимцима које су објавили локални медији како прискаче да упуцаном нападачу пружи прву помоћ, преноси Ројтерс.

- Када сам јој рекла хвала Вам на храбрости, она је рекла "Нисам само ја заслужна јер су људи око мене били од велике помоћи". Била је тако скромна, то је типично за полицајце из Новог Јужног Велса - изјавила је данас министарка полиције Новог Јужног Велса Јасмин Катлеј.

Фото: Танјуг/АП

 

Сведок Џејсон Диксон, који је видео инспекторку Скот како прати нападача, рекао је да је шефовима полиције Новог Јужног Велса упутио писмо у којем је похвалио акцију инспекторке која је зауставила нападача.

Сиднејска полиција је саопштила да је нападач идентификован као Џоел Каучи и искључила могућност да је напад био идеолошки мотивисан чин тероризма.

 

 

Видео снимак са лица места можете видети ОВДЕ, али упозоравамо да може бити узнемирујући за појединце.

Мете само жене?

Нападач који је у суботу у тржном центру у Сиднеју ножем убио шсет и повредио 12 особа и кога је полиција потом убила циљао је жене, изјавила је данас полицијска комесарка из Новог Јужног Велса Карен Веб.

- Снимци говоре за себе, зар не? Мени је очигледно, очигледно је и детективима да делује да је преступник циљао жене и избегавао мушкарце - изјавила је Вебгостујући на телевизији Еј-Би-Си.

 

 

Она је навела да су од шесторо убијених пет жене, као и да су већина повређених жене. Између осталих, у нападу су убијена мајка бебе која је тешко повређена, као и ћерка познатог милијардера.

 

 

- Не знамо шта се дешавало у уму преступника и зато је важно да сад детективи интервјуишу оне који су га познавали и који су му били блиски, како бисмо добили неки увид у то шта је мислио - објаснила је Веб.

Боловао од шизофреније

Помоћник комесара полиције Квинсленда Роџер Лоу где живе родитељи масовног убице из сиднејског шопинг мола Џоела Каучија изјавио је данас да је Каучи од ране младости боловао од шизофреније, да је пре крвавог напада спавао у возилу или у јефтиним хостелима и да се, између осталог, бавио пословном пратњом.

Његова породица је потврдила да Каучи није био у редовном контакту с родитељима, али понекад је слао својој мајци поруку где се налази, пренели су аустралијски медији.

Лоу је рекао да је Каучију дијагностикована ментална болест са 17 година и да је његово ментално здравље додатно нарушено у последњих неколико година, али никада раније није био у сукобу са законом.

Фото: Друштвене мреже

 

Према речима помоћника комесара полиције Квинсленда, Каучијева породица обратила се полицији након што је на телевизији видела снимак фаталног напада и да је "помагала у свим елементима истраге".

У међувремену је прекинула ћутање и породица масовног убице који је убио шест људи и ранио многе друге у нападу ножем у шопинг молу на Вестфилд Бонди Џанкшну.

Каучијеви родитељи, Ендру и Мишел, изјавили су да су Џоелови поступци били "заиста ужасавајући.

- Апсолутно смо уништени трауматичним догађајима који су се јуче догодили у Сиднеју. Наше мисли и молитве су са породицама и пријатељима жртава и са онима који су на лечењу - рекли су родитељи убице.

Подсетимо, Каучи је у суботу убио шест и повредио 12 особа у тржном центру у савезној аустралијској држави Нови Јужни Велс.

БОНУС ВИДЕО: