Сигурно се дешавало да хоћете да направите сендвич или оброк салату са свежим зеленим листовима зелене салате, али се брзо разочарате, јер је увенула и изгубила свежину.
Најважнији корак у томе да вам зелена салата дуже траје је да не остављате вишак воде на салати, односно да не перете главицу салате, док не будете спремни да је поједете.
Не само да треба да избегавате прање зелене салате одмах када се вратите кући из продавнице, већ би требало да је чувате целу, односно да је не сечете.
Резање зелене салате излаже већу површину губитку влаге и већа површина је подложна буђи/бактеријама у окружењу, тако да не треба да је сечете док не будете спремни да је једете.
Поента је да оперете и исечете зелену салату непосредно пре него што је сервирате, јер тиме спречавате накупљање воде на листовима и смањујете површину салате која је подложна буђи и бактеријама. Микроорганизми обично расту брже када су присутни влага и кисеоник.
Прочитајте још
(Б92)