Преподобни Никита је рођен у Витинији, у граду Кесарији, где је одратао са баком, очевом мајком.

Након школовања одлази  у манастир Мидикијски, где га је игуман Никифор поставио за монаха, а после седам година труда и подвига патријарх Тарасије га је прогласио за јеромонаха, док касније постаје игуман.

Када је Лав В Јерменин постао цар  дошла је опет иконоборска јерес. Цар збаци патријарха Никифора и посла га на заточење, а на његово место уздиже некаквога јеретика Теодота Каситера, човека нечиста живота. И Никита би затворен и мучен, но не поколеба се у Православљу.

Превођен би из тамнице у тамницу, и мучен глађу и жеђу, мразом и знојем и поругањем. Али он се не даде поколебати. Нарочито му досађиваше неки Никола с подсмехом и поругом. Но једне ноћи јави се Николи његов умрли отац на сну и прекорно му рече: "одступи од слуге Божјега!" И од тога часа Никола се покаја те не само не досађиваше више светитељу него и друге одвраћаше да му не досађују.

Када злом смрћу погибе Лав Јерменин, царство преузе правоверни цар Михаил Валвос, који ослободи све православне страдалнике. Никита се повуче у једно усамљено место близу Цариграда, где у молитви и благодарењу Богу на свему проведе своје последње дане земнога живота.

Када је преминуо тело му је пренето у његов манастир, а према предању сви болесни који су дотакли његово тело били су исцељени.

Веровања на данашњи дан

Према народним веровањима на данашњи дан ваља се поспремити кућа и ићи у посету најближима. Треба избегавати свађе и никако не би требало данас ушивати гардеробу или узимати иглу у руке.

БОНУС ВИДЕО: