Један од најмоћнијих и најбољих парова бивше Југославије били су Јованка и Јосип Броз Тито. О начину на који се пар упознао постоје разне теорије, а оно што је сигурно јесте да су се на прву заволели. Међутим, мало ко је знао за њихову љубав.

Јованка је наводно Тита упознала у Дарувару након што је заменила Даворјанку Пауновић Зденку на месту секретарице у његовој канцеларији, а пословни однос ускоро је прерастао у нешто више и пар се тајно венчао у априлу 1952. године. Јованка је имала 28, а Тито 60 година.

Док је Јованки прво сметала њихова велика разлика у годинама, Тита је бринуо њен недостатак образовања, али су брзо надокнадили. Наиме, одмах након венчања, Тито је осигурао Јованки часове о протоколним сусретима, примереном одевању и сате страних језика. Јованка се од неуке жене ускоро претворила у отмену и образовану даму.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Тајно венчање

Наиме, могу се избројати на прсте они који су знали да је тог 15. априла 1952. године склопљен брак између Тита и Јованке. Према речима мештана Илока, венчање је било тајно и одржано је у Титовој вили на Пајзошу (Дунавка) која се налази између Шаренграда, Бапске и Илока.

- Знали смо да је тамо било то венчање, али га се не сећамо. Ипак смо ми тамо почели касније да радимо. Радили смо свој посао и нисмо никад никога ништа питали о њему. Знам само да нигде у кући нису биле постављене било какве фотографије које би подсећале на то венчање, рекла је Розалија Џалто која је у Дунавки са супругом Мијом била домар.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Титова вила била је под јаким обезбјеђењем када год би је председник Југославије посећивао, а Џалто каже да је у подруму била просторија са више од 2.000 боца вина и бачава ракије. Она прича да су се супружници веома добро опходили према њима.Нису имали често прилике за разговор, али Тито би их увек када би их видио, поздравио, питао како су, шта се ради и слично. Сећа их се и да су се често шалили и смејали.

Током брака, били су нераздвојни, а прича се да је Јованка сваки пут пробала храну пре Тита. Није тајна да је Јованка свој живот подредила првом човеку Југославије, што је потврдила и њена сестра.

- Њена жртва је била комплетна за њега. Она се од самог почетка ставила у службу њему као неко ко је посвећен, као опатица која се посвети својој религији. Она је амортизовала сваки ударац који је био намењен њему. И онда је глумила да је много јача него што је била. Деловала је као кремен-камен, као жена стена. И то се касније злоупотребљавало.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

У књизи објављеној 2015. године, под насловом "Нада Будисављевић: Моја сестра Јованка Броз", она је открила неке веома важне чињенице из живота Маршала и његове супруге.

- Ми смо знале да Јованка ради код Тита и то нам је била велика част. Али ми нисмо знале да између њих било шта постоји. Нити нам је икада причала о томе. Није нам причала да ли је имала неког другог момка. Она је то чувала за себе. Била је лепотица, али никад се није разметала ни собом нити својом лепотом. Ни на крај памети јој није било да прича да јој се неко удвара или томе слично.

Упркос великој љубави и заједнштву, пар никада није имао деце.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО: