Веровали или не, лимун, синоним за витамин Ц, садржи око 53 милиграма овог витамина у 100 грама ― што јесте много, али црвена паприка на исту грамажу пружа чак 127,7 милиграма витамина Ц.

Фото: Р. Радетић

 

Стручњаци кажу да што је паприка зрелија има више витамина и минерала, као и да паприка садржи четири пута више витамина Ц од наранџе и преко 30 нутријената из скупине каротеноида! Ту су још витамин А и ликопен, као и снажна антиоксидативна моћ због које је црвена паприка супернамирница.

У црвеној паприци наћи ћете још:

31 калорију
92% воде
1 грам протерина
6 грама угљених хидрата
4,2 грама шећера
2,1 грам биљних влакана
0,3 грама масти

Уколико редовно уживате у овом поврћу, чија сезона увелико траје и доступно нам је на сваком кораку, ојачаћете имунитет пред зимску сезону, подстаћи производњу колагена, побољшати свој вид. Осим тога, научно је доказано да црвена паприка побољшава расположење, убрзава метаболизам и мршављење, подстиче раст косе.

С обзиром на то да је препоручени дневни унос витамина Ц 65-90 милиграма дневно, замислите само шта свакодневно уживање у црвеним паприкама можете да учини за ваше здравље.