Из те коалиције, Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА су саопштили да је Демократска партија социјалиста (ДПС) у Мојковцу након 16 година изгубила власт.

Један од лидера ДФ-а Андрија Мандић казао је да ће Делић "бити нови градоначелник Мојковца".

- Драги моји Мојковчани, слободна Црна Горо, срећна вам победа. Мојковац има нову, народну власт. У понедељак са нашим трaдиционалним коалиционим партнерима почињемо преговоре - казао је Делић, праћен скандирањем "нек се чује до небеса, нема више ДПС-а".

Делићу је честитао и Марко Ковачевић, градоначелник Никшића.

Демократска партија социјалиста је на локалним изборима у све три општине, Цетиње, Мојковац и Петњица, остварила велики пад и наставила губитнички низ.

На Цетињу ДПС је освојио 43 одсто гласова, али највећи раст је остварио СДП који је освојио 22 одсто гласова и може да одлучи са ким ће да формира власт.

Ура је на Цетињу освојила око 11 одсто гласова, Демократе 10 одсто, а Стара гарда Либерали близу 10 одсто гласова и СД око три одсто. СДП је повећао број гласова скоро 100 одсто. Они могу да формирају власт на Цетињу без ДПС-а.

ДПС ће у локалном парламенту у Мојковцу имати 14 одборника, За будућност Мојковца, ДФ, седам мандата, Демократе четири мандата, УРА два мандата, Уједињена Црна Гора два мандата, Не дамо Мојковац два мандата.

ДПС може самостално да влада Петњицом, али је и у том граду имала лошији резултат у односу на парламентарне изборе и претходне локалне. Председник Општинске изборне комисије Петњица Адис Дураковић изјавио је да је Демократска партија социјалиста освојила 17 од 31 одборничког места, а раније је имала 20 одборника.

Председник црногорске скупштине Алекса Бечић је на Твитеру навео да је опозиција у цетињској скупштини остварила убедљиву победу над досадашњом влашћу ДПС-СД.

Он је оценио да је Цетиње "још једном показало да је црногорско, а светско", након што је, према подацима Демократске Црне Горе на основу 100 одсто гласова, ДПС освојио највише гласова на Цетињу, али неће моћи да самостално формира власт.

- Демократе и на Цетињу, и поред свих дешавања и екстремизације, забележиле су раст од 50 одсто, у односу на парламентарне изборе - нагласио је Бечић.

Бечић је навео да су Демократе забележиле раст од 150 одсто и оствариле осам одсто подршке у Петњици.

За Мојковац је Бечић рекао да је остварена "историјска победа".


- Историјска победа у јуначком Мојковцу. Свим грађанима честитам на мирним и достојанственим изборима. Хвала бирачима Демократа на расту и у Мојковцу за 30 одсто у односу на парламентарне изборе - навео је Бечић.

 

(Новости онлајн)