Аутоимуна болест лупус почиње нејасним симптомима - обично се јављају повишена температура и малаксалост, а следе болови у зглобовима и мишићима, као и промене на кожи.

Управо тако је почела и ова болест код Јелене Томашевић, супруге нашег познатог кошаркаша Дејана, о чему је говорила у емисији "РТС Ординација".

- Прво је почела температура, коју су пратили отоци. На пример, отекне ми део руке, буде ужасно затегнуто, зацрвени се, не може рука да се помера ни у једном правцу. После 5-7 дана оток спласне, кожа се опет изравна па можемо нешто да урадимо.

Кад кажемо да не можемо ништа да радимо, то значи да нисте у стању да се умијете, да се обучете, окупате, а поготово ако имате бебу у кући - не можете да је загрлите, да се играте са њом... То је много болније. Тада више не боли тело, тада боле ум и дух. Највише душа - испричала је Јелена.

Лупус често називају "болешћу младих жена", јер је управо то популација коју најчешће напада. Донекле је утеха што је овим болесницама трудноћа дозвољена, под условом да је болест у мирној фази, при чему је надзор лекара неопходан.

Дејан и Јелена су се одлучили за четворо деце, али управо на помен њихове будућности, Јелена се видно растужила у емисији.

- Почињем да размишљам шта се дешава, шта ће бити... Расте бес. Зато што можда нећу бити ту на Мањиној свадби. Можда нећу бити жива кад Матија пође у школу, нећу бити са Кићом кад заврши факултет. Просто, само се те негативне енергије лепе, долазе... Само су ми оне привидно ту. А онда када уследи тај плач, тај загрљај, кад осетиш ту љубав онда кажеш себи: 'Ма, можеш ти то'. Имаш са ким и имаш због кога - рекла је Јелена погледавши у мужа и разменивши с њим осмехе.

Лупус може подићи ризик и од још једног врло распрострањеног проблема - Хашимото болести.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".