Какво ће време бити до краја месеца и током празника открива метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода, Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења.

Временска прогноза за Србију за четвртак и петак

Совиљ каже да ће данас на југозападу, југу и истоку Србије бити доста облачности и кише, а на високим планинама падаће снег. Температура ће бити нижа за 2-3 степена него у среду.

- У Београду и Војводини ће у четвртак бити углавном суво уз више облака ујутру и пре подне, док ће после подне бити сунчаних интервала. Потребан је опрез због услова за слаб приземни мраз, иако су температуре на два метра изнад нуле. У петак у свим крајевима Србије може да буде приземног мраза – каже Слободан Совиљ.

Временска прогноза за Србију за суботу, недељу и понедељак

У петак ће падавине бити врло изоловане у брдско – планинским пределима, очекује се да тамо падне још мало краткотрајне кише, а добра вест је да од суботе континуирано расте температура, стабилизује се ваздушна маса што значи да ћемо до краја априла и на почетку маја имати претежно сунчано и осетно топлије време.

Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

 

- Првог дана викенда ћемо имати температуре од 20 до 25 степени, дакле следи пораст, а у недељу, понедељак и уторак, последња три дана априла температура ће бити од 24 до 29 степени Целзијуса широм Србије и тако ће бити и у Београду - каже Совиљ.

Временска прогноза за Србију за 1. мај и Ускрс

Из РХМЗ поручују да за Првомајски уранак неће бити падавина, биће претежно ведро. Најтоплије ће бити у Београду, а минимална температура у ноћи између 30. априла и 1. маја биће 15-16 степени. У осталим великим градовима најнижа температура ће бити између 10 и 15 степени, а ван урбаних средина, у појединим котлинама биће мало ниже температуре, око 7-8 степени, али је то ипак топлија ноћ у односу на период који је за нама.

- Првог маја пре подне неће бити падавина. После подне постоји мала шанса за ретку појаву краткотрајног пљуска. Слабо се дестабилизује ваздушна маса, није убедљиво када су падавине у питању и грмљавински развоји. Краткотрајне кише може бити локално 1. и 2. маја поподне, али како сада изгледа, период са учесталијом појавом пљускова и грмљавина се одгађа за други део празника, за Ускрс. Испрва је изгледало да би празнични дани били знатно нестабилнији, али последњи прорачуни су много више оптимистичнији. Нестабилност се одгађа за 4., 5. и 6. мај, док су прва три дана маја заиста са ретком појавом краткотрајне кише – закључује Совиљ.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: