Свадба у Пироту је била тотални промашај, према њеном мишљењу, а притом, изненадили су је и неки обичаји које је видела по први пут.

- С обзиром на то да сам из Војводине, из Новог Сада, код нас се нису задржали неки урнебесни обичаји, остала је само куповина младе и долазак по младу, евентуално у неким деловима Новог Сада гађање јабуке, иако смо и то тотално избацили - каже она и наставља причу о утисцима са свадба у Пироту.

- Прво што је атмосфера била тотално другачија, креће музика, трубачи... Ту нема ништа лоше. Место ми је деловало као да није за свадбу, није био шатор, била је сала, али је било поплављена, јер је пукао вентилатор за пену. Нико то није очистио, то ме прво изнервирало. Нико није могао да се креће, ни млада и младожења нису могли да одиграју први плес - испричала је она.

Фото: Профимедиа

 

Тада је приметила да међу гостима кружи некаква погача.

- У једном тренутку видим да они круже са неком погачом и да људи ваде паре. Окрећем се око себе, не капирам шта се дешава и једна другарица, која је из тог краја, ми каже да је то код њих обичај, да мораш да даш паре за младу и младожењу - наводи Новосађанка.

Према њеним речима, људи су стављали по 1.000, 2.000 динара, они блискији, остали су стављали најмање по 500 динара по особи.

- Ја кажем "па то је крађа", ја сам већ дошла на свадбу, донела сам вам паре које сам вам наменила, зашто ми опет тражите. Колико они ту могу да зараде? То ми је било мало шокантно, јер никад до сада нисам видела да неко користи погачу да измами паре од људи.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: