Српска православна црква и њени верници обележавају сутра Цвети, празник када је Исус Христ са својим ученицима свечано ушао у Јерусалим. Народ га је дочекао са палминим гранчицама и цвећем, а овај догађај се сваке године прославља недељу дана пред Васкрс.

О сутрашњем празнику се у Србији одвајкада водило много рачуна. Цвети се славе у свим хришћанским земљама, али код нас нарочито весело и свечано. Цвети су покретни хришћански празник којим се обележава Христов улазак у Јерусалим што значи да се овај празник прославља у зависности од тога када је Васкрс јер се празнује недељу дана раније пре највећег хришћанског празника.

Уочи Цвети одлази се у поље да се бере цвеће. За сваку врсту цвећа које уберете везује се одређене симболика:

  • маргарете – да будете лепи и крупни
  • дрен – да будете јаки и здрави
  • љубичице – да будете миришљави и привлачни
  • врбове гранчице – да сви буду напредни и успешни

Тај обичај се најчешће везује за девојке. Цвеће се не уноси у кућу већ се оставља у посуде са водом у дворишту да преноћи. Цвеће се понекад потапа у воду у којој треба да буде и златно или сребрно прстење и онда се том водом деца умивају. Ставља се и врбова гранчица "за брз бољитак", дрен "за здравље", а девојке стављају и љубичице.

У знак сећања на људе који су у Јерусалиму Исуса дочекали палминим гранчицама и цвећем, код нас је обичај да девојке и деца ујутру на дан празника поране и оду да беру цвеће. Потребно је пожурити јер се верује да онај ко први стигне и узбере цвет добија право на једну жељу која ће му се сигурно испунити ако снажно верује.

Обичај је раније био у Србији да људи на Цвети шетају окићени цвећем. Ту је обичај да момак од убраног цвећа направи букет, у којем сваки цвет има своје значење и носи га девојци. По цветовима она разазна његова осећања.

У Шумадији је обичај да се момци и девојке сакупљају на игралиштима и у парковима да поклању једни другима цвеће. Све пролази кроз шалу и смех, али нико не игра и не пева јер траје Васкршњи пост. Изузетак је Источна Србија, када се на Цвети окупе младићи и девојке на раскршћу или код цркве, заложе ватру и играју и певају док не почне литургија у цркви.

Издваја се и традиција да поворке девојака, „лазарица”, изводе плес певајући пред сваком кућом, па их даривају.

Према предању, обичај наговешта да је девојку стасала за удају. Треба ићи три пута заредом у „лазарице” да се избегне несрећа. Према обичају, на тај начин су девојке биле чуване од преране удаје. Песмом и плесом дарују домаћине жељама за бољитак и успех.

Цвети су дан за радост, окупљање и дружење са ближњима. Зато, поклоните данас некој драгој особи цвеће!

БОНУС ВИДЕО