На Велики петак верници се, по правилу, уздржавају од јела до 15 часова. Постоји веровање да ко може да издржи жеђ све ово време, неће му шкодити ниједно пиће читаве године. Након тога можете да једете хлеб и пијете чисту воду. Ипак, многи имају недоумицу када је трпеза у питању. На столу би требало да буде храна спремљена искључиво на води. То може да буде барено поврће, свеже или суво воће и поврће, хлеб, мед, барени пиринач.

Оно у чему многи греше јесу посне грицкалице. Ту спадају разни крекери, штапићи, наполитанке, али оне нису дозвољене. Такође, ако вам неко послужи ратлук уз кафу, не узимајте. Није пожељан јер садржи желатин. Такође, многи сматрају да на Велики петак треба да једу рибу, али тај избор није прикладан по православном канону. Не треба солити храну јер се сматра да тиме додатно "сипамо со на Исусове ране".

Шта још не треба радити на Велики петак?

  • прање, чишћење и остали кућни послови - сви послови везани за чистоћу морају да буду завршени пре Великог четвртка. Постојало је веровање да ако перете одећу на овај дан, на њој ће се током сушења појавити трагови крви.
  • рад у башти - верује се да је садња биљака на овај дан велики грех. Ако посадите дрво у петак, оно ће сигурно увенути, а на његовом месту ништа неће расти много година.
  • прекидање поста - остало је још само три дана до његовог завршетка, а управо на Велики петак треба се држати најстроже дијете. На данашњи дан наши преци често нису јели ништа осим хлеба и воде, одајући почаст великој жртви коју је Христос поднео.
  • пијење алкохола - боље је да овај дан проведете код куће, сами са собом и својом породицом. Чак и ако ваш рођендан или други важан датум пада на Велики петак, боље је да га прославите у неко друго време.
  • блискост, чак и између супружника - сматра се грехом.

Велики петак треба да буде посвећен молитви, миру и помоћи вољенима. Препоручљиво је присуствовати литургији.

БОНУС ВИДЕО